Čtvrtek, 28. března 2024

PROSAZOVÁNÍ ČISTÉ ENERGIE, TO JE SPOLEČNÉ TÉMA FIREM GE A GOOGLE

PROSAZOVÁNÍ ČISTÉ ENERGIE, TO JE SPOLEČNÉ TÉMA FIREM GE A GOOGLE

Průmyslový a internetový gigant budou lobovat za vybudování nových elektrických vedení

Praha, 19. listopadu 2008 Rozvíjet geotermální energii a elektrické sítě v USA chtějí společnosti General Electric a Google. Větrná, sluneční nebo geotermální obnovitelná energie se totiž v širším měřítku neprosadí do té doby, než elektrická síť začne přenášet víc energie a dopravovat ji inteligentněji.

Robustnější, tzv. inteligentní, síť (smart grid) umožní přenášet elektřinu v obou směrech - z elektráren k odběratelům i obráceně. Díky ní lze i lépe monitorovat spotřebu, podporovat sofistikovanější cenové modely a využívat vyspělé senzory pro dohledávání výpadků.

„Inteligentní síť je o provázání energetických a informačních technologií,“ řekl Bob Gilligan, viceprezident pro přenos a distribuci GE Energy na konferenci Smart Grid letos v září ve Washingtonu. Podle něj se bez robustnější a inteligentnější sítě tzv. revoluce čistých technologií zadrhne. „S obnovitelnými zdroji energie jsou spojeny dvě výzvy,“ vysvětluje Gilligan. „První je fakt, že vítr nejvíc fouká a slunce nejvíc svítí na pouštích a v horách, kam se lidé příliš nehrnou. Pro přenos elektřiny z rurálních oblastí do měst je tedy třeba víc přenosových vedení.“ Druhou výzvou je podle Gilligana najít způsob, jak by spotřebitelé a firmy generující vlastní obnovitelnou elektřinu mohli prodávat přebytky zpátky do sítě. S obousměrnou sítí by rozvodné společnosti mohly nakupovat elektřinu od drobných majitelů solárních panelů nebo farmářů, kteří ji vyrábějí z biomasy.

Zatímco GE prodává elektrárenským společnostem převodní stanice a elektroměry, vyvíjí technologii pro konverzi odpadního tepla z plynových turbín na elektřinu a působí na trhu větrných turbín, Google investoval desítky miliónů dolarů do řady začínajících firem, které vyvíjejí solární, větrné, vlnové a vyspělé geotermální technologie. Navíc datová centra Google spotřebovávají obrovské množství elektřiny, snahou společnosti přitom je využívat čistší alternativy. Středem zájmu partnerství GE-Google v oblasti čisté energie tak bude Washington. Společnosti tu chtějí prosazovat federální politiku zaměřenou na modernizaci elektrické sítě a vybudování nových přenosových linek.

„Pokud máme přenášet velké množství elektřiny ze Severní a Jižní Dakoty do Chicaga nebo z pouště Mojave do Los Angeles, musíme postavit víc přenosových linek,“ řekl Dan Reicher, ředitel iniciativ pro změnu klimatu a energii společnosti Google. „Ve Washingtonu musíme mimo jiné dosáhnout toho, aby se za budování přenosové soustavy postavily federální úřady.“ S tím souhlasí Bob Gilligan z GE a dodává, že získat všechna povolení k vybudování nového přenosového vedení může trvat deset i více let.

Dalším tématem partnerství společností GE a Google je ekonomické využívání geotermální energie v širším měřítku. To však vyžaduje ještě hodně výzkumné práce. Do vyspělé geotermální technologie Google v srpnu investoval 10 miliónů dolarů prostřednictvím své filantropické dcery Google.org. Jde o technologii s velkým potenciálem, geotermální energie je totiž spousta a je dostupná ve Spojených státech i v celém světě. Získávat ji až deset kilometrů pod zemí však dá práci, jak zachycuje toto video společnosti Google. Proto Google investoval do firmy AltaRock Energy, která se snaží snížit náklady a zvýšit účinnost geotermálních projektů, a Potter Drilling, která se zabývá vývojem technologie hloubkového vrtání v tvrdých skalách.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů