Pátek, 29. března 2024

SFŽP letos nejvíce podpořil ekologické vytápění ze slunce

SFŽP letos nejvíce podpořil ekologické vytápění ze slunce

Praha - Státní fond životního prostředí (SFŽP) od konce března, kdy začal poskytovat domácnostem podporu na ekologické vytápění podpořil hlavně ekologické vytápění ze slunce. Na solární systémy šly dotace ve výši 41 milionů korun, celkově fond do října rozdělil téměř 56 milionů.

Druhý největší zájem byl o dotace na vytápění pomocí biomasy, kde bylo schváleno 297 žádostí za více než 14 milionů korun. Necelými třemi miliony podpořil fond tepelná čerpadla.

Vytápění hnědým uhlím je spolu s automobilovou dopravou největším viníkem znečištění prachovými částicemi. Výměna klasických kotlů na tuhá paliva by měla pomoci snížit znečištění ovzduší. Podle odhadu ministerstva životního prostředí (MŽP) v Česku stále topí asi 560 000 domácností hnědým uhlím.

V příštím roce by měl fond disponovat daleko větším objemem peněz, protože získá výnosy z prodeje emisních kreditů. Celkový výnos v letech 2009 až 2012 odhaduje MŽP na deset až 25 miliard korun.

Oproti letošnímu roku, kdy fond podporuje výměnu uhelných zdrojů za kotle na biomasu, tepelná čerpadla a solární panely plánuje od příštího roku podporovat i nové instalace obnovitelných zdrojů, zateplení budov, výměnu oken a podobně.

Vývoj schválených dotací SFŽP od března do října 2008  počet žádostí schválené dotace (v milionech korun) Solární systémy 824 41,7 Kotle na biomasu 297 11, 4 Tepelná čerpadla 47 2,8

Zdroj: Státní fond životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů