Čtvrtek, 28. března 2024

Drahé uhlí zdraží i teplo.

Drahé uhlí zdraží i teplo.

U plynu k tomu už došlo

Až o deset procent více zaplatí od ledna lidé v Česku za dodávky tepla. Zdražení se týká hlavně levnějších tepláren na hnědé uhlí, které zásobují asi milion českých domácností. U výtopen na plyn stouply ceny už začátkem topné sezony a od ledna se tak už nečekají velké změny.

Většina tepláren sice zatím ceny na příští rok nezveřejnila. Jasno ale už mají třeba v Pardubicích, Chrudimi a Hradci Králové, kde teplo vyrobené z hnědého uhlí dodává International Power Opatovice. Lidé zaplatí od ledna 307 korun za gigajoul, tedy asi o sedm procent více než letos.

Podobně jsou na tom i v západočeské metropoli. "Očekáváme, že cena uhlí se zvýší výrazně více, než tomu bylo v minulých letech. Lednové zdražení našeho tepla by však nemělo přesáhnout deset procent," říká generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Letos firma letos Plzeňanům teplo v průměru za 327 korun za gigajoul.

Se zvýšením cen v řádu několika procent počítá i společnost Dalkia, která dodává teplo do osmnácti českých měst. Vývoj cen tepla může podle ředitele Zdeňka Duby ovlivnit například také druhá etapa zavádění ekologických daní či ceny emisních povolenek.

Teplárny, které jedou z větší části na plyn, ještě čekají, jak se plynaři postaví k výraznému poklesu cen komodit na světových trzích v poslední době. "Zatím vůbec nevíme, jakým směrem ceny půjdou," přiznává mluvčí Pražské teplárenské Martin Pavelka. V Praze - stejně jako v řadě dalších měst - se ceny měnily směrem nahoru už během roku. Nyní lidé platí v hlavním městě podle údajů Teplárenského sdružení kolem 420 korun za gigajoule.

Nejvíc platí lidé za teplo na Liberecku - za gigajoule tepla dají skoro k šesti stovkám. Právě místní výtopna používá plyn a topné oleje, které patří k nejdražším.

"V první polovině roku možná nebudeme vůbec ceny měnit, možná je i trochu snížíme. Ceny ale ještě nemáme, pracujeme na tom," říká jednatel Václav Hrach MVV Energie, která libereckou teplárnu ovládá.

Jakým směrem se budou ceny v různých městech pohybovat záleží třeba i na tom, zda místní výtopna vyrábí vedle tepla také elektřinu. "Právě z ní je u nás cena tepla už třetím rokem dotována," vysvětluje šéf Tepláren Brno Alexej Nováček, podle něhož bude možné v letech 2008 a 2009 vyčíslit růst ceny plynu na 50 procent, cena tepla v Brně ale za tu dobu nestoupne ani o třetinu. Podobná je situace u většiny výtopen, které kontrolují obce. Radnice dbají na to, aby teplo nestálo "majlant".

Nikdo se ale neodvažuje věštit, kam až půjdou ceny v dalších letech. Ekologické daně zatíží výrobu z uhlí, všechny tři domácí firmy, které těží to hnědé, navíc počítají s postupným útlumem těžby.

A přejít na jiný zdroj není tak jednoduché. "Nejsme schopni nahradit zdroj na uhlí plynovým, museli bychom kvůli tomu třeba stavět kromě kotelny i třicetikilometrový vysokotlaký plynovod, to by celkem přišlo na miliardu korun," říká šéf Tepláren Strakonice Aleš Seitz.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů