Pátek, 19. dubna 2024

Minielektrárny pro odlehlé oblasti

Minielektrárny pro odlehlé oblasti
Americká společnost Hyperion Power Generation oznámila, že od roku 2013 bude vyrábět a prodávat mobilní jaderné minielektrárny, které se uplatní zejména v oblastech s málo rozvinutou infrastrukturou.

Rychle použitelné
Jde o velmi ambiciózní projekt společnosti vzniklé teprve před rokem, která hodlá komerčně využít výsledků vývoje a výzkumů v Los Alamos National Laboratory. V těchto renomovaných laboratořích výzkumníci vyvinuli modul - minireaktor, který lze přepravovat vlakem, nákladním automobilem nebo lodí a rychle uvést do provozu na určeném místě.
Pro srovnání, "tradiční" jaderné elektrárny potřebují více než deset let, než dodají do sítě první elektrický proud.
Malé kompaktní jednotky o výšce dvou metrů a hmotnosti patnácti až dvaceti tun bez pohyblivých částí mají pracovat s jednou náplní jaderného paliva nepřetržitě až deset let téměř bez údržby a jakéhokoliv zásahu. Tím se předejde možným chybám obsluhy, ale i případné nehodě.
Zneužití má zabránit zapečetění modulu, ale i kdyby byl modul otevřen, jaderné palivo bude okamžitě ochlazeno. Palivo nelze zneužít k výrobě atomové pumy, protože by muselo být dále obohaceno.
Minireaktor v ceně od 25 do 30 milionu dolarů má mít elektrický výkon 30 megawattů a kromě toho bude dodávat ještě asi 70 megawattů tepelné energie, což jsou výkony dostatečné pro zásobování asi 20 tisíc domácností.

Spolehlivé a šetrné
Počítá se s tím, že minireaktory budou sloužit jako zdroj energie pro osídlení v místech s méně rozvinutou infrastrukturou, kde by bylo nákladné budovat dálková vedení od velkých elektráren. Poslouží také k energetickému zajištění činnosti v odlehlých oblastech nebo k zásobování vojenských základen.
Společnost Hyperion Power Generation tvrdí, že se minielektárny stanou nejjistějším, nejspolehlivějším a z hlediska životního prostředí nejméně škodlivým zdrojem energie.
Modul se vrátí po osmi až deseti letech do výrobního závodu k opětnému naplnění. Odpad o velikosti fotbalového míče převezme Hyparion zpět a postará se o jeho likvidaci. Podle ředitele společnosti Johna Deale firma počítá s dodávkami do celého světa.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů