Sobota, 20. dubna 2024

První teplárny zlevňují díky propadu komodit

První teplárny zlevňují díky propadu komodit
Alespoň někde poznají lidé v Česku od ledna kolaps cen komodit na světových trzích. Lidé, kteří mají teplo od velkovýtopen v Liberci a Jablonci nad Nisou, zaplatí od ledna za dodávky méně než nyní. I přes zlevnění ale budou obě teplárny stále patřit k těm nejdražším v Česku.

Lidé v Liberci zaplatí od Nového roku 658 korun za gigajoule, tedy o 40 korun méně. V sousedním Jablonci nad Nisou zaznamenají zákazníci pokles o 44 korun na 649 korun za gigajoule.

"Hlavním důvodem pro snížení v těchto dvou městech je topný olej do jehož cen se přímo promítá světová cena ropy," říká Pavla Kulhavá, mluvčí MVV Energie, která obě teplárny ovládá.

Proti údajně vysokým cenám tepla v Liberci už nějakou dobu protestuje asi pětina odběratelů. Cena jim vychází na čtyři sta korun.

Ve většině dalších města zatím teplárníci své ceny pro příští rok počítají. Teplárny, kde se spaluje hnědé uhlí, zdraží podle odhadu Teplárenského sdružení až o deset procent. Spalování uhlí ale vyjde levněji než jiná paliva, a teplo z něj stojí nyní kolem 300 až čtyř stovek.

Jasno už je třeba v Hradci Králové či v Pardubicích, kde ceny od ledna vzrostou o sedm procent na 307 korun za gigajoule.

U výtopen na plyn stouply ceny už na začátku topné sezony v říjnu kvůli dřívějšímu výraznému zdražování plynu. Nyní ale komodita prudce zlevnila a provozovatelé výtopen čekají na to, s čím přijdou plynaři.

Teplárenská skupina MVV Energie, která je čtvrtou největší v zemi, včera svou pozici na trhu posílila - získala většinu v Českolipské teplárenské společnosti. Dosud vlastnila 35 procent firmy, od města Česká Lípa ale nyní odkoupila 59,99 procenta akcií, a nyní tak drží 94,99 procenta. Transakci schválil i antimonopolní úřad.

O prodeji rozhodlo zastupitelstvo v květnu, od začátku ho ale kritizují někteří zastupitelé i obyvatelé města. Obávají se, že nový vlastník nasadí vyšší ceny. Městu zůstal minoritní balík akcií, bude mít zástupce v dozorčí radě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů