Pátek, 19. dubna 2024

Nových 100 MW výkonu Plzeňské energetiky zlepší ekologii

Nových 100 MW výkonu Plzeňské energetiky zlepší ekologii

Plzeňská energetika vyhlásila soutěž na dodávku a montáž nové turbíny o výkonu 100 MW. Cena zakázky by se měla pohybovat mezi 600 až 800 miliony Kč. Turbosoustrojí s instalovanou kapacitou 100 MW bude náhradou za stávající zařízení. Nová turbína by měla být uvedena do provozu na podzim roku 2012. Demontáž stávajícího zařízení začne v lednu roku 2011 a montáž nové technologie bude zahájena v listopadu roku 2011.
Modernizace výrobních zařízení Plzeňské energetiky (PE) povede ke zvýšení účinnosti produkce tepla i elektřiny a tím i k dalšímu zlepšování ekologických parametrů teplárny. „Nová turbína významně přispěje ke zvýšení účinnosti celého zdroje a tím i ke snížení emisí a zlepšení ovzduší v Plzni a okolí,“ uvedl generální ředitel Plzeňské energetiky Václav Pašek. „Investice do nového výrobního zařízení je součástí dlouhodobého investičního programu, jenž dosáhne celkem 2 miliardy korun,“ upřesnil Pašek. „Realizace tohoto investičního programu přinese během pěti let zásadní modernizaci teplárny. Tím dosáhneme i nejvyšších standardů provozu,“ dodal.
Nová turbína, jejíž průměrná účinnost činí 45 %, bude stejně jako dosavadní výrobní zařízení využívat hnědé uhlí. Vyrábět bude základní silovou elektřinu a současně bude poskytovat i systémové služby pro stabilizaci přenosové soustavy. Pracovat bude v kogeneračním režimu, při kterém vedle elektřiny vyrábí a dodává spotřebitelům i teplo. Kogenerace (kombinovaná výroba elektřiny a tepla) je ekologický způsob výroby energie, protože přináší významné úspory paliva a snížení emisí oxidu uhličitého.
Již začátkem roku 2008 začala Plzeňská energetika v rámci dlouhodobého investičního programu realizovat novou odsiřovací jednotku v ceně 430 milionů korun. Díky ekologické investici do odsiřovací jednotky sníží emise o více než polovinu, což významně přispěje ke zlepšení životního prostředí v Plzni a okolí. Po uvedení jednotky do provozu se emise oxidu siřičitého sníží zhruba o 60 % a emise prachu o cca 50 %. Moderní jednotka nahradí odsiřovací zařízení, které je v PE v provozu od roku 1996. Nové odsiřovací zařízení by mělo být uvedeno do provozu ve druhé polovině roku 2009.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů