Čtvrtek, 28. března 2024

Olympus staví v Přerově unikátní technologické centrum

Olympus staví v Přerově unikátní technologické centrum
Společnost Olympus Medical Products Czech zahájila v Přerově výstavbu nového technologického centra na vývoj a výrobu lékařských přístrojů a nástrojů, zaměřených hlavně na léčbu používající elektrický impuls. Investice je první svého druhu v ČR, která splňuje klasifikační požadavky ekologického standardu třídy A (vysoce energeticky úsporný objekt) v této kategorii průmyslových budov.

Po úspěšném provozování již dvou vysoce specializovaných opravárenských center, vybuduje společnost Olympus své další hi-tech středisko, které bude vyvíjet a vyrábět nové endoskopické přístroje a nástroje.

Kromě významného přínosu přerovského centra pro Olomoucký kraj - během následujících tří let se zde postupně vytvoří až 150 nových pracovních míst pro vysoce kvalifikované inženýry a techniky - je však budova zajímavá i svým technickým a technologickým řešením.

Jako vůbec první investor v ČR splňuje Olympus pro tento typ budovy přísné klasifikační požadavky třídy A - tzn. velmi úsporná budova z hlediska energetické náročnosti.

Důraz je kladen na úsporu energie a ochranu životního prostředí, řídicí systém provozu budovy zajistí minimalizaci spotřeby energie, minimalizaci produkce CO2 a maximální využití obnovitelných zdrojů energie. Budou implementovány obnovitelné zdroje energie ve formě solárních a fotovoltaických panelů a tepelných čerpadel, budova po konstrukční stránce minimalizuje prostupy tepla. Díky jejich uplatnění bude pracovat se spotřebou pouhých 104,6 kW/m2, zatímco při použití klasických technologií a materiálů by tato hodnota činila 648,5 kW/m2. Celkově se tak sníží emise CO2 o 918 t ročně, což představuje o 490 t méně uhlí v spáleného v elektrárně

Náklady na nový hi-tech objekt činí cca 5 milionů euro (cca 122,5 milionů Kč), z toho podstatná část - zhruba 1,5 milionů euro (cca 36,8 milionů Kč) připadá právě na zařízení sloužících k úspoře energie solární a fotovoltaické panely, izolace, tepelná čerpadla, řídicí systém provozu budovy. Další cca 1 milion euro (24,5 milionů Kč) představují investice do strojů a technologického vybavení.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů