Pátek, 19. dubna 2024

Sluneční elektrárna ve Vojkovicích na Brněnsku je v provozu

Sluneční elektrárna ve Vojkovicích na Brněnsku je v provozu
Vojkovice (Brněnsko) 1. prosince (ČTK) - Ve Vojkovicích na Brněnsku funguje od konce minulého týdne nová solární elektrárna. Zařízení s téměř 7500 panely a výkonem 0,6 megawatt patří k větším v Česku. Ročně vyrobí zhruba 670 megawatthodin elektrické energie. ČTK to dnes řekla Zuzana Musilová ze společnosti Energy 21, která bude elektrárnu provozovat. Firma vlastní i další dvě, ještě větší elektrárny na Znojemsku.
    Asi 15.000 solárních panelů v Jaroslavicích je v provozu už od loňska. Stály kolem 100 milionů korun. Na zhruba 132 milionů korun přišel park v nedalekém Hrádku, který byl dlouho největší v Česku s výkonem 1,1 megawatt a 18.000 panely. Vojkovická elektrárna stála více než 60 milionů korun.
    Největší solární elektrárnu v ČR plánují ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Park s výkonem 3,8 megawattu za 400 milionů Kč chce vybudovat přímo radnice. O prvenství zatím v ČR soupeří elektrárny v Bušanovicích na Prachaticku, v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku a v Dubňanech na Hodonínsku.
    V Česku solární panely vyrobí jen zanedbatelné množství energie. Jižní Morava je díky nejvyššímu slunečnímu svitu pro výstavbu solárních elektráren v Česku nejvýhodnější, slunce tam svítí asi o deset procent víc než v severnějších částech země.
    Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku je několikasetnásobně nižší přesto, že jsou v zemi poměrně dobré podmínky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů