Čtvrtek, 28. března 2024

Unie schválí impuls pro zelenou energetiku

Unie schválí impuls pro zelenou energetiku

EU by měla ve středu (3. 12.) schválit dohodu o důležité legislativě, která rozhýbe investice do zelené energetiky. Hned další den ji dostane na stůl Martin Bursík a další ministři životního prostředí evropských států.

 

Podle nových pravidel by česká výroba zelené energie – ze solárních kolektorů, moderních domácích kotlů na biomasu, větrných elektráren a podobně – měla do roku 2020 stoupnout na více než dvojnásobek oproti dnešku. Legislativa tak pomůže snížit dovoz plynu z Ruska, srazí domácnostem účty za vytápění a rozhýbe nová průmyslová odvětví.

 

Čísla pro Českou republiku jsou ale nižší, než dostala většinu ostatních států EU, a zdejší podniky by mohly dosáhnout i lepších výsledků.

 

Martin Mikeska, vedoucí programu Energie v Hnutí DUHA, řekl:

„Legislativa sníží nejen exhalace, ale také dovoz plynu z Ruska a tisícům českých domácností doslova srazí účty za vytápění. Zároveň rozhýbe investice do nových průmyslových odvětví a vytvoří tisíce nových pracovních míst. Pro Českou republiku s výbornými inženýry, silnými průmyslovými firmami i tradicí strojírenského průmysl je to dvojnásobná příležitost.“

 

Středeční dohoda

 

Ve středu má skončit vyjednávání mezi zástupci Evropského parlamentu, Evropské komise a členských států. Hned další dva dny – ve čtvrtek a v pátek – budou o legislativě debatovat ministři životního prostředí všech zemí EU.

 

Zelená energie

 

EU patrně schválí, aby obnovitelné zdroje v roce 2020 dodávaly dohromady 13 procent veškeré české spotřeby energie (elektřiny, tepla i automobilových paliv). Ale domácí energetika by koncem příští dekády mohla bez obtíží vyrábět 16–18 procent zelené energie, tedy o dobrou čtvrtinu více, než navrhuje EU [1].

 

Česká domácí opatření

 

Výroba zelené elektřiny v České republice rychle stoupá – hlavně díky zákonu, který Hnutí DUHA pomohlo prosadit v roce 2005 a jenž patří mezi nejlepší v Evropě.

 

Ale tři pětiny možností k výrobě energie z obnovitelných zdrojů u nás tvoří vytápění domů a ohřívání vody. Aby Česká republika nová evropská pravidla využila, vláda podle Hnutí DUHA musí připravit nový zákon o zeleném teple. Usnadnil by domácnostem nákup moderních, čistých kotlů na biomasu, solárních panelů nebo účinných tepelných čerpadel a motivoval obce či firmy k výstavbě tepláren na biomasu a podobných projektů [2]. Pro ně doposud chybí jakákoli legislativa.

 

Agropaliva

 

Součástí legislativy je také podpora pro kontroverzní automobilová agropaliva. Ekologické organizace prosazují, aby europoslanci ze směrnice o obnovitelných zdrojích vyškrtli klauzuli, podle které agropaliva závazně nahradí 10 % spotřeby ropy v EU. Podle kalkulací Hnutí DUHA by využití půdy, kterou Česká republika bude potřebovat pro její splnění, k pěstování energetických plodin pro elektrárny vyrobilo dost elektřiny pro polovinu českých domácností a snížilo exhalace oxidu uhličitého třináctkrát více [3].

 

 

Kontakt:

Martin Mikeska, telefon 603 780 670, email martin.mikeska@hnutiduha.cz

 

 

Poznámky:

 

[1] Podrobnosti: www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=597

 

[2] Podrobnosti o zákoně: www.hnutiduha.cz

 

[3] Podrobnosti v tiskové zprávě: www.hnutiduha.cz/index.php?cat=zpravy&id=621

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů