Pátek, 19. dubna 2024

HESTIA pomáhá s řešením energetických úspor v domě

HESTIA pomáhá s řešením energetických úspor v domě

Na adrese hestia.energetika.cz byla zveřejněna nová verze programu HESTIA VIVID, který slouží pro navrhování a vyhodnocení opatření na úspory energie v rodinném domě. Program umožňuje rychlé porovnání různých variant řešení z hlediska celkových nákladů na opatření, celkové roční úspory energie a nákladů na provoz a také návratnosti investice. Je srozumitelný a snadno ovladatelný pro laiky – stavebníky a majitele rodinných domů. Zároveň je užitečný i pro odborníky – architekty, projektanty a stavaře, kterým poslouží například pro názornou prezentaci klientovi.

Po jednoduché instalaci programu si uživatel sestaví model svého domu. Následně pak může navrhovat různá opatření na úspory energie – například různé varianty zateplení, výměny oken, změnu zdroje vytápění nebo nákup nového domácího spotřebiče a sledovat jejich vliv na celkovou spotřebu energie a provozní náklady. Zpracované výstupy je možné uložit a později se k nim vrátit nebo vytisknout.

Novinkou nové verze programu HESTIA je pravidelná aktualizace cen energií, prováděná minimálně dvakrát ročně. Tato aktualizace probíhá automaticky a uživatel je o i informován při novém spuštění programu. Součástí Hestie je také přehledná encyklopedie energetických úspor v domě, kde se uživatel dočte podrobné informace o možných řešeních úspory energie, požadavcích energetické legislativy a technických norem na energetickou náročnost budov.

EkoWATT program HESTIA vyvíjí a neustále vylepšuje od roku 2004. Název HESTIA software získal, podle řecké bohyně domácího krbu. Přívlastek VIVID znamená názorný.

Zpracování programu bylo finančně podpořeno v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie - PROGRAM EFEKT.

Další informace:

www.ekowatt.cz

www.mpo-efekt.cz

Kontakt:      Monika Kašparová

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie

Švábky 2, 180 00 Praha 8

tel: 266 710 247, mobil: 721 731 609

e-mail: monika.kasparova@ekowatt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů