Sobota, 20. dubna 2024

Dívčice mají největší sluneční elektrárnu v Česku

Dívčice mají největší sluneční elektrárnu v Česku
Solární elektrárna, podle provozovatelů nejvýkonnější svého druhu ve střední a východní Evropě, funguje od konce minulého týdne v Dívčicích na Českobudějovicku. Ročně má vyrobit zhruba 3200 megawatthodin elektřiny, řekla dnes ČTK Zuzana Musilová z investorské firmy Energy 21. Výkon elektrárny je 2,85 megawattu. Dosud největší sluneční elektrárna v Česku s instalovaným výkonem 2,1 megawattu byla v Dubňanech u Hodonína.
    V jižních Čechách jde o první dokončený projekt společnosti Energy 21 a dosud největší. Firma vlastní ještě další tři sluneční elektrárny, které v tomto roce připojila na jihu Moravy. Každá však má skoro dvaapůlkrát menší výkon než dívčický park. Ten se rozprostírá na 12 hektarech, které pokrývá 37.800 panelů.
    Ročně park uspoří zhruba 3400 tun oxidu uhličitého, jenž by se provozem tepelné elektrárny dostal do ovzduší. Do sítě se elektrárna připojila v pátek. V plném provozu dodá podle hrubých odhadů energii pro roční spotřebu asi 1500 domácností. Investice 391 milionů korun by se měla za současných podmínek vrátit zhruba za deset let, životnost elektrárny je počítána na 25 let.
    Starostka Dívčic s téměř 600 obyvateli Milada Pokorná uvedla, že park byl jednou z nejlepších alternativ jak využít obecní pozemky připravené pro průmyslovou zónu. "Vedle každoročních příjmů z nájmu obec obdrží rovněž finanční dotaci, kterou použije na vybudování veřejného rozhlasu," uvedla.
    Sluneční energie zažívá na jihu Čech v posledních zhruba dvou letech velký rozmach. Letos začátkem roku rozšířila společnost Korowatt svou elektrárnu v Bušanovicích na Prachaticku, kterou zprovoznila loni v lednu. Nyní disponuje výkonem 1,361 megawattu. Před třemi týdny zahájil zkušební provoz také solární park u Rodvínova na Jindřichohradecku s výkonem 1,48 megawattu a 7040 panely, které zabírají ploch zhruba 5,4 hektaru.
    Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku je několikasetnásobně nižší přesto, že jsou v zemi poměrně dobré podmínky. Podle dohody s Evropskou unií musí Česko do roku 2010 vyrábět osm procent elektřiny z obnovitelných zdrojů - dvakrát více než nyní.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů