Čtvrtek, 28. března 2024

Novinky ve fotovoltaice

Ústav Fraunhofer ISE Německo oznámil překonání svého rekordu v dosažené účinnosti přeměny světelné energie na energii elektrickou z hodnoty 37,6% na 39,7%.
Novinky ve fotovoltaice

Této účinnosti bylo dosaženo ve vícepřechodových fotočláncích vyrobených z polovodičů skupiny III-V.  Fotočlánky byly dále použity v koncentračních (CPV) technologiích /1/. V těchto koncentračních fotovoltaických aplikacích se používá koncentrační činitel 300 – 600, tzn. světlo jako ze 300 – 600 Sluncí. Jsou použity speciální sběrné kovové kontakty a kovové přívody s vysokou vodivostí.

Vysoké konverzní účinnosti pomáhají této mladé technologii stát se konkurenceschopnou a dávají dobré předpoklady pro pokles ceny energie generované ze sluneční energie v krátké budoucnosti.

Uváděné současné vícepřechodové fotovoltaické články z materiálů III-V patří mezi FV články s nejvyšší účinností přeměny na světě, ale mohou být použity pouze v koncentračních FV článcích a ve vesmíru. Ale další vývoj v uvedeném ústavu napovídá , že bude možné cenově – dostupné použití i v ostatních aplikacích- zejména pro FV články pro oblasti s vysokým podílem přímého solárního záření.

Zdroj /2/ uvádí další upřesnění podmínek získání laciné elektrické energie - 5US centů za 1 kWh prostřednictvím koncentračních fotočlánků Sunrgi XCPV, které byly popsány i v tomto časopise v předminulém čísle. Tato cena vychází z ceny FV jednotky koncentrátor/tracker , která je publikovaná s cenou 2,39 US $.  Současné Sunrgi XCPV FV články koncentrují 2000 Sluncí na třípřechodové fotočlánky s konverzní účinností cca 38%. Sunrgi FV systémy jsou konstruovány a instalovány pro snadnost instalace a údržby. Tyto systémy mají velmi nízký konstrukční profil – méně než 30 cm.  FV systémy jsou vyráběny modulárně, přičemž každý modul o výkonu 1 kWp zabírá plochu pouze 3,5 m2. FVE o výkonu 1 MWp zabírá plochu max  0,35 ha!

/1/www.renewableenergyworld.com,  /2/CPV today, Nov 5,2008

Nová technologie plastových fotovoltaických panelů použita poprvé v ČR.

Použili jsme poprvé v České republice  třívrstvé amorfní plastové panely americké firmy UNI-SOLAR  typ PVL-68 upravené italskou firmou TEGOLA Canadese pro spojení s asfaltovou šindelovou krytinou . Fotovoltaické panely se nazývají TEGOSOLAR a 1 ks má výkon v STC podmínkách 68Wp.  15 ks těchto šindelů zabírá plochu 16 m2 a poskytuje výkon 1 kWp.  FV šindele TEGOSOLAR jsou na střeše vhodně propojeny do série – jejich maximální počet je dán maximálním napětím Uo při teplotě -20°C, které nesmí překročit mezní hodnotu maximálního vstupního napětí použitého invertoru. Požadovaného výstupního výkonu dosáhneme paralelním spojením několika sekcí. Maximální proud tohoto spojení nesmí překročit maximální vstupní proud použitého invertoru.  Sériové propojení FV panelů do jednotlivých sekcí se provádí přímo na střeše pomocí solárních kabelů s dvojicí konektorů MC3. Tyto spoje  jsou zakryty vhodným krytem , který je opět přizpůsoben asfaltovým šindelům. Paralelní propojení sekcí je provedeno na půdě ve ss rozdělovači. FV šindele TEGOSOLAR jsou maximálně účinné jsou-li situované k jihu. Ale díky jejich jedinečným vlastnostem je možné je situovat i na východní a západní stranu objektu.

Na obrázku je typ FV panelů na rodinný domek. FV panely jsou umístěny celkem na pěti plochách členité střechy rodinného domku na jižní , východní a západní straně. Celkový počet FV panelů je 68 ks a celkový instalovaný výkon je  po korekci na umístění cca 3,9 kWp. Celý projekt FVE elektrárny byl proveden firmami TEGOLA BOHEMIA a TETOM.

Celkové hodnocení není ještě možné provést, FVE byla namontována v závěru tohoto roku a je tedy předčasné hodnocení i vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám.

Je však možné již nyní konstatovat, že propagované výhody FV šindelů na základě tří-vrstvé amorfní technologie v plastovém krytu jsou pravdivé: nepotřebují žádnou nosnou konstrukci, působí estetičtějším dojmem, konverze světla na elektrickou energii probíhá i za zhoršených světelných podmínek, výstupní napětí klesá při vyšší teplotě FV panelů pomaleji než u klasických panelů, jednodušší montáž a snadnější doprava, snadné čištění – jsou pochozí.

Jsou v současnosti asi o 15% dražší než klasické FV panely, ale vyšší celkový roční výkon a náhrada krytiny střechy tuto cenu vyrovnává. Protože jejich výroba je zcela automatizovaná jsou tím vytvořeny předpoklady pro rychlé zlepšování ekonomie a tím výsledné ceny. Již první výsledky naznačují, že tato cesta je správná a jedná se o první krůčky k nanotechnologiím.  Použitá vrstvička polovodičů, které tvoří již výše zmíněné 3 vrstvy – 3 x P-I-N  přechody je totiž až o 2 řády tenčí ( pouze 1/um !!) než u klasických FV panelů s jedním P-N přechodem ( až 200 /um ). To není zanedbatelný poznatek vzhledem k současnému nedostatku a rostoucí ceně výchozího polykrystalického křemíku pro výrobu FV panelů.  

Autor:

Ing. Milan Tomeš, CSc.-TETOM

Zdroj: Časopis Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů