Sobota, 20. dubna 2024

Ekologicky šetrnější pohonné hmoty jsou již na trhu

Ekologicky šetrnější pohonné hmoty jsou již na trhu
Motorová paliva dodávaná na český trh musí mít od příštího roku snížený obsah síry a vyšší podíl biosložky. Přísnější ekologická kritéria vycházejí z požadavků normy Euro 5. Česká Rafinérská a pardubická rafinerie Paramo oznámily, že jíž tato paliva vyrábí v celém objemu své produkce a dodávají je svým odběratelům.

Povolený obsah síry v pohonných hmotách se podle evropských předpisů snižuje z dosavadního povoleného maxima 50 miligramů na méně než deset miligramů na kilogram. Povinný minimální podíl biosložek v pohonných hmotách byl zvýšen na 3,5 procenta u benzinu a 4,5 procenta u nafty.

Česká rafinérská a Paramo ze skupiny Unipetrol dokončily přechod na bezsirná paliva s obsahem síry v prvním pololetí 2008, a tato paliva se tak už několik měsíců prodávají na všech čerpacích stanicích Benziny, jež patří rovněž tuzemskému petrochemickému holdingu. Pohonné hmoty od nich odebírají také Shell a italská ENI, jež provozuje čerpací stanice Agip.
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů