Čtvrtek, 18. dubna 2024

Obama jmenuje ministrem energetiky fyzika Stevena Chua

Obama jmenuje ministrem energetiky fyzika Stevena Chua
Ministrem energetiky ve vládě příštího amerického prezidenta Baracka Obamy se stane nositel Nobelovy ceny za fyziku Steven Chu. Jeho partnerkou v Bílém domě, která bude mít na starosti koordinaci široké problematiky spojující energetiku, témata životního prostředí a změny klimatu, bude bývalá šéfka národní agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Carol Brownerová. Obama to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Chicagu.
    Do funkce ředitelky EPA jmenuje Obama dosavadní personální šéfku úřadu guvernéra státu New Jersey Lisu Jacksonovou. Radu pro životní prostředí Bílého domu povede nynější místostarostka Los Angeles Nancy Sutleyová.
    Na energetiku a ekologii se Obama výrazně zaměřoval během celé své volební kampaně, kdy se zasazoval o využívání alternativních zdrojů energie a o omezení závislosti Spojených států na dovozu ropy. Podle svých povolebních vyjádření věří, že nové přístupy v energetice a ekologii by spolu s dalšími obory mohly pomoci zachovat nebo vytvořit v USA během příštích dvou let až 2,5 milionu pracovních příležitostí.
    Steven Chu získal Nobelovu cenu v roce 1997 spolu s dalšími dvěma vědci za přínos k metodám zmrazování a zadržování atomů laserovými paprsky. V posledních letech vedl kalifornskou laboratoř zkoumající alternativní energetické zdroje.
    Obama oznámí další členy svého kabinetu, včetně ministra vnitra, ještě během tohoto týdne, než s rodinou odjede na vánoční prázdniny na svoji rodnou Havaj.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů