Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ rozhýbe slovenský atom

ČEZ rozhýbe slovenský atom

- Česká energetická firma postaví v Jaslovských Bohunicích novou jadernou elektrárnu

- Jde o rekordní zahraniční kontrakt ČEZ

Energetická společnost ČEZ získala rekordní kontrakt v zahraničí. Slovenská vláda si ji vybrala jako strategického partnera pro stavbu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Ta by mohla přijít až na šest miliard eur (157 miliard korun).

Česká firma si tak může spravit chuť po předloňské porážce v privatizačním tendru o 66 procent akcií lídra slovenského trhu, Slovenských elektráren. V něm ji porazil italský Enel.

ČEZ má vytvořit se státní společností Javys společný podnik, v němž budou Slováci držet 51 a Češi 49 procent akcií. Společná firma bude po dostavbě nový zdroj v Bohunicích také provozovat.

Stavět se bude v areálu starší elektrárny v Jaslovských Bohunicích, kde dnes stojí dva plně funkční jaderné bloky, jeden odstavený a dva dosluhující. Na jakou částku se stavba nového bloku vyšplhá, není zatím jasné.

"Nejprve je třeba zpracovat projekt, z něj vyplyne výkon budoucí elektrárny. A od toho se bude odvíjet cena," řekla HN mluvčí ČEZ Eva Nováková. Podle ČTK se cena nového projektu pohybuje mezi čtyřmi až šesti miliardami eur (tj. 105 až 157 miliard korun). I kdyby byla zvolena nejlevnější varianta, stále půjde o největší projekt české firmy v zahraničí.

Studie proveditelnosti má být hotová do roku 2010, kolem roku 2015 se má nová elektrárna začít stavět, do provozu ji Slováci chtějí uvést zhruba o pět let později.

Vítězství bez soutěže

Zájem o účast v projektu měla podle slovenského ministra hospodářství Lubomíra Jahnátka řada energetických firem, jež na Slovensku působí. Přestože jde o jeden z nejnákladnějších státních investičních projektů, vláda na něj nevypsala výběrové řízení. "Posuzovali jsme deset investorů na základě sedmi kritérií, ČEZ vyšel jako nejvhodnější," řekl Jahnátek. Postup kabinetu už kvůli tomu kritizovala Transparency International.

Za vítězným ČEZ zůstaly firmy Enel a Electricité de France. Mezi zájemci byly dále německé energetické giganty E.ON a RWE, vláda zvažovala účast španělské Iberdroly, švédského Vattenfallu či finské Fortume. Podle Jahnátka brala v úvahu zkušenost uchazečů s jadernou energetikou, schopnost zabezpečení stability sítí při výpadku elektrárny a finanční možnosti a bonitu investora.

Slovensko je atraktivní

Úspěch v soutěži o atraktivní investici včera uvítal generální ředitel ČEZ Martin Roman. "Již během privatizace Slovenských elektrární jsme deklarovali, že bez ohledu na výsledek této privatizace budeme posilovat přítomnost na slovenském trhu. Výstavba jaderné elektrárny je dalším projektem, kterým se na Slovensku můžeme angažovat," prohlásil.

Kromě toho, že ČEZ na Slovensko vyváží elektřinu, chystá se tu společně s maďarským koncernem MOL vybudovat plynovou elektrárnu v areálu bratislavského Slovnaftu. Další zdroj chce stavět s US Steel v Košicích.

Slovensko, jehož velké elektrárny dosluhují, začíná mít nedostatek vlastních energetických kapacit a musí stále větší množství elektřiny dovážet. I proto se země chystá postavit ještě dva jaderné bloky v elektrárně Mochovce.

ČEZ už dříve deklaroval svůj zájem o vstup do jaderných projektů v regionu střední a východní Evropy. Investovat se v tomto segmentu chystá i u nás. Letos zahájil na ministerstvu životního prostředí proces posouzení vlivů na životní prostředí v případě dostavby dvou nových jaderných bloků v Temelíně a zvažuje obnovu, případně rozšíření dožívající jaderné elektrárny v Dukovanech. A to i přesto, že podle koaliční dohody současné vlády nebude Česká republika nové jaderné bloky stavět. Podle šéfů ČEZ je ale nutné připravit se na změnu politické situace, protože obě nejsilnější domácí politické strany - ODS i ČSSD - s rozvojem jaderné energetiky počítají.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Martin Kóňa
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů