Středa, 24. dubna 2024

ZCHFP podporuje diverzifikáciu energetických dopravných ciest

ZCHFP podporuje diverzifikáciu energetických dopravných ciest

Zväz chemického  a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR vyjadruje znepokojenie nad obmedzením dodávok zemného plynu z Ruskej federácie a vyhlásením núdzového stavu. Chemický priemysel je jedným z najväčších odberateľov zemného plynu v SR a pokiaľ nebudú dodávky plynu dlhší čas plynulé, môže dôjsť k závažným hospodárskym škodám s nezvratnými dôsledkami. ZCHFP SR  preto víta, že Vláda SR nepodceňuje situáciu a podporuje všetky kroky príslušných inštuitúcií, vedúce k obnoveniu normálneho stavu. Vyhlásil to prezident ZCHFP SR Ing.Roman Karlubík, MBA.

,,Opäť sa ukázalo, že je nutné urýchlene realizovať diverzifikáciu zdrojov a ciest pre zemný plyn a ropu a  vybudovať spojovacie vedenia so sústavami okolitých štátov, tak ako to vláda deklarovala vo svojom programovom vyhlásení. Spolupráca v rámci EÚ a spoločný postup s ostatnými krajinami v rámci medzinárodných projektov, je cestou k zaisteniu energetickej bezpečnosti Slovenska“, konštatoval R.Karlubík.

Dodal, že dúfa, že sa situácia skoro vráti do normálu a slovenské zásoby plynu v podzemných zásobníkoch budú dostatočné na preklenutie doby, kým sa nájde politické riešenie problému medzi Ukrajinou a Ruskom.

,, Ukazuje sa, že snaha vlády o primeranú dočasnú celoplošnú reguláciu cien elektriny a plynu má svoj význam práve preto, že na slovenskom trhu ešte stále nie je dostatočne efektívna konkurencia dodávateľov energií. Aj preto sú priemyselné ceny energií jedny z najvyšších v Európe a ekonomika je jednostranne závislá od dodávok energonosičov z Ruska“, uzavrel R. Karlubík.

ZCHFP eviduje 54 riadnych členov. V celom chemickom a farmaceutickom priemysle SR v súčasnosti podniká viac ako 170 podnikateľských subjektov (s viac ako 20 ľuďmi). Odvetvie zamestnáva na Slovensku viac ako 30-tisíc pracovníkov. Výroba chemikálií a chemických výrobkov patrí v rámci spracovateľského priemyslu medzi strategické odvetvia v priemysle SR. Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá, pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Zabezpečuje medziprodukty pre ďalšie spracovanie v rámci samotného odvetvia, ďalej výrobky pre potreby mnohých iných odvetví hospodárstva, vrátane finálnych výrobkov pre obyvateľstvo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů