Pátek, 29. března 2024

Vytápění peletami - alternativa ke klasickým palivům

Už jsme si nějak zvykli na zdražování energií, protože se stalo každoroční tradiční součástí špatných zpráv.
Vytápění peletami - alternativa ke klasickým palivům

Zisky společností, které se prodejem energie a paliv zabývají, narůstají do gigantických rozměrů. A pokud ne, přichází opět nepopulární zdražování, aby se jejich ztráty minimalizovaly. Mnoho domácností začalo šetřit, chovat se ekonomicky, ale citelná úleva v podobě ušetřených tisíců se nedostavila. Jak na tuto situaci reagují výrobci? Kde hledat alternativy? Odborníci předpovídají velice slibnou budoucnost peletám…

S vývojem moderních technologií se vyvíjejí i další běžné věci – jako jsou kotle. Mnoho z nás má pouze minimální povědomí o tom, že investice do kvalitního kotle nám nejen ušetří, ale zároveň nám může nabídnout komfort, na který jsme zvyklí např. topíme-li plynem nebo elektřinou.

Hlavní princip spočívá v procesu spalování, který progresivní kotle maximalizují a i z ekologické stánky jej dokáží optimalizovat. Nemusíme se bát, že budeme překračovat normy Evropské unie.
Od výběru kotle se odvíjí druhá zásadní otázka - výběr používaného paliva. Požadavky většiny budou mít těžiště v ceně a v dostupnosti zdroje. Druhotnou, ale také podstatnou otázkou jsou faktory ekologické.

Když se podíváme na tabulky cen jednotlivých paliv, pak na předních příčkách objevíme optimální kompromis mezi všemi zmiňovanými faktory – pelety. Některými zdroji jsou pelety považovány za palivo budoucnosti, které jednou bude schopno nahradit černé i hnědé uhlí.
Trend návratu k tradičním tuhým zdrojům tepla má nejčastější dvě roviny: k otázce používání uhlí se okamžitě přidávají obrazy zakouřených údolí nebo celé ulice přikryté kouřem z několika komínů. Dřevo se zdá být nadějnějším řešením, ale musíme si přiznat jeho relativní nedostatek. Originálním řešením se zdá využívání pelet, kterých na trhu postupně přibývá a objevují se i rozličné druhy nižší či vyšší kvality.

Existují pelety rostlinného původu (z rostlinného odpadu) a pelety dřevěné (z odpadního dřeva - např. z hoblin a pilin). Vznikají bez přítomnosti jakéhokoliv pojiva lisováním pod vysokým tlakem. Výroba pelet patří k nerychleji se rozvíjejícímu odvětví. K novinkám patří pelety, které se lisují ze zbytků po přečištění obilí. Zásadní výhodu tvoří místní zdroje. Samozřejmý cyklický ráz zemědělství slibuje snadnou obnovitelnost – na rozdíl od ubývajících omezených zdrojů fosilních paliv.

Rostoucí cena paliv z neobnovitelných zdrojů bude mít podle předpokladů vysokou konkurenci právě v ceně obnovitelných zdrojů, u níž se do budoucna předpokládá pokles.
Zájem o vytápění peletami v České republice pomalu ale jistě vzrůstá. Velice solidní čísla – kromě ceny nabízí granule pelet i v oblasti výhřevnosti. Pro představu - vytopení běžného rodinného domku peletami vyjde přibližně pod 10 000 Kč. Problémy s uložením tun popela také nenastanou, protože množství popela se pohybuje maximálně kolem 6%. Pro srovnání jde o 2/3 nižší množství popela, než jaké vznikne při spalování stejného množství hnědého uhlí. Nízké jsou i nároky na skladovatelnost pelet.

Výrobci nabízejí moderní, téměř bezobslužné kotle s automatickým dávkováním, ale pokud zrovna nemáme chuť nebo možnost jít do takové investice, postačí klasický typ kotle. Pelety můžeme používat i do krbových kamen. Technologie jejich spalování se stále vyvíjí, takže i v budoucnu můžeme očekávat originální nabídky kotlů na pelety.

ZDROJ:jiho.ceskestavby.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů