Sobota, 20. dubna 2024

Jak Děda Mráz pomáhá jádru

Jak Děda Mráz pomáhá jádru
Ekologie nebo jádro. Bezpečí nebo nejistota zamoření. Teplo nebo zima. Evropská unie nebo národní zájmy. Mírně řečeno, jsou to dost děsivá dilemata. Zejména s ohledem na to, že Česká republika nyní předsedá Evropské unii.

Slovensko a Balkán mrznou. A slovenský premiér Róbert Fico chce náhlý výpadek plynu nahradit nastartováním jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, která byla právě odstavena po nátlaku z Bruselu. "Ak jediným riešením je opätovné naštartovanie Bohuníc, tak beriem plnú zodpovednosť za ich spustenie," pravil a dal Rusku a Ukrajině dva dny na obnovení dodávek.

Zatímco Bohunice, odstavené před týdnem, lze oživit snadno, bulharskou Kozloduj už by čekal složitější proces. Tisíce Bulharů ovšem začínají mrznout, a tak se prezident Georgi Parvanov dopustil podobné úvahy jako premiér Fico. Podobné dilema mají i v Litvě, kde odstavují sovětskou Ignalinu. Tam také nahrazují jadernou elektřinu uhlím a hlavně - plynem.

A v Německu se objevují úvahy, jestli nedávné odstavení jaderných elektráren, přijaté v době sociálnědemokraticko-zelené vlády, nebylo poněkud předčasné. A to mají Němci největší zásoby plynu v unii a na Rusku jsou závislí jen ze třetiny.

Na jedné straně tedy postkomunistické země čelí tlaku unie, aby vypnuly staré a podle západu nebezpečné jaderné elektrárny, na straně druhé ale od starých členů nezaznívá žádné povzbuzení, nabídka pomoci, nebo snad dokonce posun směrem k vytvoření společné energetické politiky. Václav Klaus a Declan Ganley tak s tvrdě hájenými národními energetickými politikami dostávají další protiunijní argument.

Co Brusel nabízí za to, že donutil některé členské státy (Litvu, Bulharsko, Slovensko) vypnout jejich hlavní zdroje energie s odkazem na Černobyl?

Brutálně řečeno, nic vyjma efemerního slibu o nových cestách pro středoasijský plyn (Nabucco). Propojení západních zemí unie s členy, kteří leží na východě téměř neexistuje; stejně jako neexituje severojižní propojení středoevropských zemí.

Současný předseda sedmadvacítky - český premiér Mirek Topolánek - by zcela jistě se zastánci jádra ochotně souhlasil, ale musí nyní zastávat celounijní postoje. A jádro v unii prostě moc populární není, i když možná i díky Rusům a Ukrajincům zase jednou být začne.

Pokud Róbert Fico Jaslovské Bohunice znovu spustí, tak mu mrznoucí Slováci jen zatleskají (pokud nezkolabuje přenosová soustava). A pár lidí v Evropě se bude muset přinejmenším podrbat na hlavě, zatímco francouzský prezident si bude moci uspořádat nové turné po Evropě a nabízet "bezpečné" francouzské reaktory, jak to udělal loni na podzim v Polsku, když Varšavu přemlouval, aby podpořila klimatický balíček.

Něco mi říká, že čeští i evropští zelení budou muset díky mrazu z Kremlu a Kyjeva přehodnotit v nejbližší době některé své fundamenty.

A co na to Rakušané?

martin.ehl@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů