Sobota, 20. dubna 2024

Dražší elektřina zvýšila poptávku po úsporných spotřebičích

Dražší elektřina zvýšila poptávku po úsporných spotřebičích
Zdražování elektřiny a zodpovědnější přístup Čechů k ekologii podle obchodníků oslovených ČTK zvýšily poptávku po úsporných spotřebičích. Lidé, kteří chtějí ušetřit, by měli zboží vybírat nejen podle energetické třídy, ale i objemu. Pozornost si zaslouží i nákup stále rozšířenějších set-top boxů. Samostatné přístroje spotřebovávají více proudu, než když jsou zabudované v televizích.
    "Zákazník by měl vědět, že spotřebu spotřebiče je nutno u chladniček vztahovat k objemu, nebo maximální náplni v případě praček. Zdánlivě méně úsporný spotřebič se spotřebou elektřiny vyšší o deset procent může být výhodnější, protože nabídne objem či náplň větší například o 15 procent," řekl ČTK produktový specialista společnosti Datart Jakub Pařízek.
    Vyšší výdaje za elektřinu mohou způsobit i samostatné set-top boxy, které si kvůli digitalizaci pořizuje stále více lidí. "Průměrný set-top box zakoupený jako samostatné zařízení k televizoru se podílí na spotřebě deseti watty. Pokud má zákazník pořízen LCD televizor s úhlopříčkou 82 cm, pak set-top box spotřebuje celých deset až 15 procent energie obou zařízení," řekl ČTK manažer pro audio a video ve firmě Electro World Marek Pokorný.
    Dodal, že energeticky úspornější variantou jsou zařízení pro příjem digitálního vysílání zabudovaná v televizích. "Na spotřebě, zejména v režimu stand-by, se pak podílí mizivou částí," doplnil Pokorný. Takzvaný pohotovostní režim stand-by, kdy se spotřebovává elektřina, i když přístroj nepoužíváme, je sice pohodlný, ale často drahý. V případě satelitní soupravy jde až o 1200 korun za rok. Roční náklady na celodenní provoz stolního počítače v režimu stand-by jsou asi 1400 korun.
    Vypojením přístrojů ze zásuvky tak může domácnost ušetřit i několik tisíc korun ročně. Dalším řešením je výběr spotřebičů, které mají v pohotovostním režimu co nejnižší spotřebu. Tuto cestu chce podpořit EU, která od letošního roku nařídila vyrábět přístroje s nižší spotřebou v režimu stand-by. Do roku 2010 by měla být spotřeba maximálně dva watty. Nyní je spotřeba přístrojů ve stand by dva až deset watů, u starších zařízení jde až o 20 wattů.
    Energetická úspora při provozu se nejvíce projeví na chladničkách. Od loňského března se na českém trhu prodává nejúspornější kategorie A++, o kterou roste zájem. "Za prvních šest měsíců prodeje vytvořily chladničky A++ celkový podíl na trhu chladniček pět procent. Očekáváme, že příští rok se tento poměr dostane nad 12 procent," řekl ČTK mluvčí společnosti Electro World Martin Kamín.
    Nejúspornější třída chladniček je oblíbená i podle Pařízka. "Zájem ze strany zákazníků o velmi úsporné spotřebiče je relativně veliký. U třídy A++ však prudce klesají možnosti výběru, neboť sortiment je relativně úzký, i když se neustále rozšiřuje," řekl Pařízek. Rostoucí nabídka chladniček kategorie A++ a poptávka po nich by podle Kamína měly pokračovat i letos. "Vzroste jejich obliba a přidají se další výrobci," předpověděl.
    U praček a myček se kromě energetické třídy a maximální náplně vyplatí sledovat i spotřebu vody. Lidé, kteří kupují úsporné spotřebiče, nechtějí šetřit jen své peníze, ale i přírodu. "Zájem zákazníků o úsporné spotřebiče se zvyšuje jednak s rostoucími cenami energií, ale i z důvodu stále zodpovědnějšího přístupu k ekologii," myslí si Pařízek.
    Cena ale samozřejmě hraje důležitou roli. "Lidé se v souvislosti se zdražováním elektřiny začali zajímat o úsporné spotřebiče už na konci loňského roku, hned jak se oznámilo zdražení elektřiny," řekl Kamín.
    Největší nárůst cen elektřiny zaznamenají lidé v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde hlavní zdejší dodavatel E. ON zvýšil cenu v průměru o 16,5 procenta. V dalších částech České republiky cena elektřiny vzroste o zhruba 9,9 procenta. Skupina ČEZ zvýšila cenu o necelých deset procent. Elektřina dodávaná Pražskou energetikou bude dražší o zhruba devět procent.
    Irena Kopečná
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů