Pátek, 19. dubna 2024

Bursíkův úřad: Nejsme proti jádru

Bursíkův úřad: Nejsme proti jádru

- Ministerstva dolaďují státní energetickou koncepci

- Největší boj nesvedou o jadernou energetiku, ale o uhlí

Mezi politiky začíná bitva o budoucnost české energetiky. Ministerstvo průmyslu připravilo návrh nové Státní energetické koncepce, který počítá s prolomením limitů na těžbu hnědého uhlí, s otvíráním nových černouhelných dolů a s posílením jaderné energetiky.

Je velmi pravděpodobné, že přinejmenším rozvoj jaderné energetiky v materiálu, který teď prochází připomínkovým řízením, zůstane zachován. A to i přesto, že moratorium na stavbu jaderných bloků stejně jako zachování limitů na těžbu uhlí jsou zakotveny v koaliční smlouvě, kam je prosadila Strana zelených. Její odpor vůči jádru ale oslabuje.

Vstřícnější "zelený" úřad

K návrhu energetické koncepce sepsalo zelenými ovládané ministerstvo životního prostředí 11 stránek výhrad. (HN mají jejich seznam i návrh energetické koncepce k dispozici.) Požadavek na vyškrtnutí pasáže o rozvoji jaderné energetiky v nich ale chybí. Jde o zřejmý obrat: ještě v létě ministerstvu vadila jakákoliv úvaha tímto směrem. Teď Bursíkův úřad jen chce stanovit pro nové jaderné bloky určité kvalitativní parametry.

"Nejsme zásadně proti jádru," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. "Investujme do výzkumu jaderné energetiky. My jsme k ní sice za současné technologie skeptičtí, ale když se podaří vyřešit naše výhrady, nevylučujeme její rozvoj." Zeleným hlavně vadí, že není vyřešeno ukládání vyhořelého jaderného paliva. Vědci ale tvrdí, že to vyřeší moderní reaktory, z nichž je jaderný odpad zanedbatelný.

"Do budoucna by se musely vyřešit i garance provozovatelů jaderných elektráren za možné škody. Navíc jaderná energetika není odpovědí na současnou plynovou krizi, ani nevyřeší problémy teplárenství," dodal Kašpar.

Ministr průmyslu Martin Říman nepochybuje, že rozvoj jaderné energetiky v nové koncepci zůstane. "Vyšší podíl jádra na české energetice bude, to je jasné," řekl HN. Jablkem sváru mezi ním a Bursíkem se tak stává hlavně budoucnost těžby uhlí a uranu.

O uhlí bude boj

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve svém návrhu doporučuje "uvolnit" hnědé uhlí za těžebními limity v severních Čechách. Znamená to zrušení limitů těžby, a tedy i zbourání dvou obcí - Horního Jiřetína a Černic. Podle nové koncepce by to ale zajistilo palivo pro nové zdroje na výrobu elektřiny a tepla na 40 až 50 let dopředu.

Nejde však jen o limity pro hnědé uhlí. Návrh MPO také doporučuje maximálně využít domácí zásoby černého uhlí. Společnost OKD dnes počítá s těžbou asi na dalších dvacet let. Návrh Římanova ministerstva ale zdůrazňuje, že pod Beskydami leží nevyužito až 1,5 miliardy tun černého uhlí navíc. To by OKD při dnešním tempu těžby stačilo na dalších sto let navíc.

Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Kašpara je návrh na prolomení hnědouhelných limitů pro jeho resort zcela nepřijatelný. "Státní energetická koncepce jde nejen v tomto bodě proti platné Státní surovinové politice, proti nedávnému usnesení vlády i proti programovému prohlášení vlády. Není možné hazardovat s jistotou lidí, kteří žijí, podnikají a staví za hranicí limitů," zdůrazňuje.

Ministerstvo má výhrady i k úvahám o těžbě v černouhelném dole Frenštát: také je to podle něj v rozporu se Státní surovinovou politikou.

Dalším jablkem sváru bude osud českého uranu, jehož zásoby chce ministerstvo průmyslu rovněž maximálně využít. A to i přesto, že až dosud se počítá s útlumem těžby. "Česko disponuje významnými zásobami uranu, který by mohl v podpoře jaderné energetiky sehrát rozhodující úlohu," píše se v návrhu nové koncepce.

Ministerstvu životního prostředí dále vadí, že nová energetická strategie státu nepočítá s žádným programem na úspory energie. "Úspory jsou v energetice nejrychlejší investicí," zdůraznil Kašpar.

Kdy začne energetickou koncepci projednávat vláda, není zatím jasné. Ani při včerejším kole připomínkového řízení se totiž stanoviska ministerstev životního prostředí a průmyslu nesblížila. "Zásadní rozpory trvají," řekl po včerejším jednání Kašpar.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů