Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody zvou na výstavu o větrných elektrárnách

Ochránci přírody zvou na výstavu o větrných elektrárnách

Česká Třebová - Ve výstavní síni Ekocentra Podorlicko byla otevřena výstava „Od větrných mlýnů k větrným elektrárnám“. Na nedělní vernisáži přivítala návštěvníky vzdušná hudba ve vynikajícím podání saxofonisty Milana Špičáka.

Autor výstavy Břetislav Koč v úvodní řeči účastníky podrobně seznámil s historií vzniku výstavy a s jednotlivými panely expozice.
 

Jsou zde k vidění opravdu unikátní dokumenty a fotografie – nejstarší větrná elektrárna na Sněžce, využití větrných elektráren při polárních výpravách legendární lodi Fram, školní elektrárna, která kapacitou předčila tovární produkci, větrná čerpadla a elektrárny na Orlickoústecku. Organizátoři výstavy, Český svaz ochránců přírody Podorlicko, přivítali a vyzvali k diskuzi Petra Šilara a Jaromíru Žáčkovou.
 

Závěrem úvodního ceremoniálu výstavy byla spuštěna první větrná elektrárna v České Třebové. Jednalo se o funkční model třílisté větrné elektrárny, kterou pro výstavu zapůjčila firma Teza. Vernisáž byla doplněna stylovým občerstvením – bonbony větrovkami, zákusky větrníky a jednohubkami v podobě plachetnic. Po zahájení probíhala dlouhá neformální diskuze mezi účastníky.
 

Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin do pátku 30. ledna. Pro žáky a studenty jsou připraveny soutěže o ceny.

Orlický deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů