Úterý, 23. dubna 2024

Česká Lípa chce snížit energetickou náročnost svých budov

Česká Lípa chce snížit energetickou náročnost svých budov
Česká Lípa chce letos realizovat několik projektů, které pomohou snížit energetickou náročnost některých budov, a sníží tak náklady na jejich provoz. Město nyní připravuje zateplení umělecké školy a také jednoho domu s pečovatelskou službou, na něž má přislíbeno více než 22 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí. Dalších 20 milionů korun přidá Česká Lípa z vlastního rozpočtu, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kateřina Amrichová.
    Investice by měly přispět k výraznému snížení nákladů obou institucí. "V případě umělecké školy počítá projekt se snížením nákladů na energie až o 40 procent, u domu s pečovatelskou službou zhruba o 30 procent," doplnila Amrichová. Pečovatelský dům už ale nějaké úpravy prodělal. V minulých letech byla například vyměněna okna, což snížilo spotřebu tepla.
    Město už připravuje zadání zakázky na snížení energetické náročnosti umělecké školy. Úpravy za zhruba 17 milionů korun chce provést ještě letos. Ze státního fondu má radnice přislíbenou dotaci 11,8 milionu korun, ty však dostane až po vyúčtování. Zateplení fasády a střechy či výměnu oken musí nejprve zaplatit z vlastního rozpočtu. "Projekt počítá i s doplněním regulačních hlavic ústředního topení a odizolováním jeho rozvodů a také s výměnou svítidel a světelných zdrojů," upřesnil místostarosta Jan Stejskal.
    Také dům s pečovatelskou službou v Ústecké ulici čeká víc než jen zateplení. "V rámci stavebních úprav budou vyměněny prosklené stěny lodžií a také další prosklené stěny nahradí zděné konstrukce s kvalitními okny," řekl Stejskal. Zateplena bude i střecha, terasy i zimní zahrady. Na zateplení domu má radnice přislíbeno 10,3 milionu korun z fondu životního prostředí, nejprve ale akci za zhruba 25 milionů zaplatí z rozpočtu. Z 820 milionů, s nimiž letos město hospodaří, je na podobné akce určeno zhruba 120 milionů korun.
    Leona Vacková
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů