Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ se zřejmě zúčastní soutěže v Srbsku

ČEZ se zřejmě zúčastní soutěže v Srbsku
Tuzemská energetická skupina ČEZ bude pravděpodobně expandovat do Srbska. Velmi vážně zvažuje účast v tendru na elektrárenské projekty v Srbsku, řekla v pátek mluvčí společnosti Eva Nováková. Srbská vláda před několika dny vyhlásila tendr na výstavbu nových energetických bloků v hodnotě 1,4 miliardy eur (asi 39 miliard korun) v lokalitě Kolubara a Nikola Tesla.

Výkon obou lokalit by se měl rozšířit o 700 megawattů. "O celý region a o Srbsko se zajímáme dlouhodobě. Vždy jsme svůj zájem o oba zmíněné projekty avizovali. Vyhlášení projektů jsme přivítali," dodala Nováková.

Vítěz tendru by měl být znám do konce roku, odhadl srbský místopředseda vlády pro evropskou integraci Božidar Djelić, který dnes v Praze jednal s představiteli ČEZ o podmínkách soutěže.

Od roku 2006 působí na území Republiky Srbsko společnost ĆEZ Srbija DOO, která se zabývá především vyhledáváním akvizičních příležitostí. Získala také licenci pro obchodování s elektrickou energií na území Srbska.

ČEZ také oznámil, že zredukoval projekt na výstavbu parku větrných elektráren v jižní části Chomutovska. Původní záměr vybudovat 33 tubusů firma po diskusích s představiteli občanských iniciativ, ornitology a dalšími ekologickými odborníky přehodnotila. Ukázalo se, že pro vymezené území bude odpovídajícím počtem třetina původního počtu, tedy 11 větrníků, řekl manažer komunikace skupiny ČEZ Obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Původní projekt větrného parku Dlouhé Pole s odhadovanými náklady 2,3 miliardy až 2,6 miliardy korun počítal s roční výrobou 4000 megawatthodin (MWh) elektřiny, každá ze 33 větrných elektráren měla mít výkon dva MW. S vlastní výstavbou firma počítala v roce 2009.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů