Středa, 24. dubna 2024

V novém roce ekologicky: legislativní požadavky EU na spotřebu energie v pohotovostním režimu

V novém roce ekologicky: legislativní požadavky EU na spotřebu energie v pohotovostním režimu

Nová směrnice EU reguluje spotřebu elektrické energie v pohotovostním režimu. Směrnice vešla v platnost 5. ledna 2009 s přechodným obdobím o délce jednoho roku. Směrnice uvádí, že k 5. lednu 2010 musí veškerá elektrická a elektronická zařízení určená pro domácnosti a kanceláře prokázat v pohotovostním režimu spotřebu nižší než 1 W. Od 5. ledna 2010 bude spotřeba nižší než 1 W vyžadována zákony EU a bude také nutným předpokladem pro získání certifikátu CE.

Směrnice uvádí, že toto nové nařízení EU „by mělo technologiím přinášejícím zlepšenou energetickou účinnost funkcí pohotovostního režimu a omezení ztrát ve vypnutém stavu usnadnit pronikání na trhy, což by ve srovnání se scénářem, kdy by nebyla přijata žádná opatření, vedlo podle odhadů v roce 2020 k úsporám elektrické energie ve výši 35 TWh." Kompletní text směrnice v angličtině lze najít zde a v češtině zde.

Firma Fujitsu Siemens Computers uvedla, že tuto směrnici plně podporuje. Vyvinula tzv. funkci „Low Power Soft Off/Deep Sleep". Předdefinované nastavení umožňuje uživatelům dosáhnout v pohotovostním režimu spotřeby elektrické energie nižší než 1 W. Toto nastavení zajišťuje minimální napájení pro hlavní vypínač, a to pouze takové, aby jím bylo možné počítač znovu „probudit".

Funkci „Low Power Soft Off" splňují již dnes například modely řad ESPRIMO C/E/P5730 a ESPRIMO E/P7935 i pracovní stanice CELSIUS W370. Spotřeba zhruba 90 % těchto modelů profesionálních PC se pohybuje pod 0,5 W - hodnotou, která je zákonem vyžadována až od roku 2013.

Zdroj: Fujitsu Siemens Computers

http://www.chip.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů