Pátek, 29. března 2024

Debata o jádru se zpolitizovala, řekl Bursík

Debata o jádru se zpolitizovala, řekl Bursík

Ministr pro životní prostředí Martin Bursík (SZ) v Nedělní partii TV Prima připustil, že boj proti jaderné energetice je v Česku velmi těžký. Podle něj je podpora jaderné energetiky mezi lidmi v České republice velmi vysoká.

„Tuhle debatu (televizní anketu) prohraji. Veřejné mínění v ČR je hodně nakloněno pro jádro,“ uvedl Bursík v pořadu. Potvrdilo to i hlasování diváků, pro jadernou dostavbu se vyslovilo 86 hlasujících. Bursík však uvedl, že nyní není aktuální jednat o dostavbě Temelína.

„Nebude to takhle hrr, takhle vláda nebude rozhodovat o jaderných elektrárnách,“ řekl Bursík a dodal, že ČEZ už požádal o odborné posouzení dostavby, ale to bude trvat dva roky.

Osobně je však Bursík stále proti jaderné energetice: „Já bych pro to (v parlamentu) nehlasoval. Ze světového pohledu není jádro řešení, jen tři procenta energie ve světě vznikají z jádra.“ Bursík ale zdůraznil, že o energetické politice země by neměl rozhodovat parlament. „To je otázka exekutivy, vlády.“

Obhajoval plyn, dřevo a biomasu

Bursík také řekl, že debata zda jádro ano nebo ne se zpolitizovala. „Debata je jen ano - ne. Připomíná mi to trochu náboženství,“ řekl Bursík a zdůraznil, že fundovaněji se bude moci k problému vyjádřit až za několik měsíců, protože nyní se řeší otázky, jak a kam ukládat vyhořelé palivo.

Zdůraznil také, že jádro sice v ČR zajišťuje 30 procent elektrické energie, ale ne veškeré energie. Nemůže nahradit plyn, jímž se topí. Podle něj je vytápění elektřinou vůbec nejdražší.

Vyslovil se i pro větší využití dřeva a biomasy.

Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů