Čtvrtek, 25. dubna 2024

Průzkum názorů na zateplování budov

V rámci Knauf Insulation street promotion proběhl průzkum informovanosti obyvatel o možnostech zateplení jejich obydlí
Průzkum názorů na zateplování budov

případných finančních úspor, kterých lze díky tomu dosáhnout, přehledu jednotlivých značek izolačních materiálů na trhu apod.

Na základě získaných dat je možno získat přehled o situaci v oblasti tepelných izolací v rámci České republiky. Exkluzivní průzkum se týkal téměř 2500 respondentů z desítky měst po celé České republice. Stavitel uvádí vybrané závěry z tohoto šetření.


Kolik platíte ročně za vytápění?

Relativně mnoho dotázaných uvedlo velmi nízké částky za vytápění - přibližně 30 %. Šlo převážně o mladé lidi a studenty, kteří ještě nemají vlastní bydlení a neparticipují nebo participují mírnou částkou na financování vytápění. Pomineme-li tuto skupinu, pak nejvíce respondentů uvedlo, že ročně protopí částku mezi 10 000 - 15 000 Kč, případně 5 - 10 tisíc Kč nebo 15 - 20 tisíc Kč/rok.


Máte přehled o částce, kterou lze ušetřit zateplením?

Nejvíce lidí - celkem 27 % - odhadlo poměr nákladů, které je možné ušetřit zateplením obydlí, mezi 1 - 10 %, dále 21 - 30 % nákladů lze ušetřit podle 19 % dotázaných a 11 - 20 % nákladů podle 16 % respondentů.


Znáte nějakou značku tepelných izolací?

Dvě třetiny neuvedlo žádnou značku tepelných izolací. Ostatní nejčastěji uvedli značku Knauf Insulation (nicméně tento výsledek lze považovat do určité míry za ovlivněný probíhající promoakcí). Na dalších místech se objevily značky Isover, Rockwool a Orsil.


Plánujete osobně zateplení nebo instalaci jiné formy izolace?

Třetina dotázaných uvedla, že již má zaizolováno, třetina o izolaci neuvažuje, 7 % respondentů neví, zda bude izolovat. Do půl roku je připraveno izolovat 5 % dotázaných, do 2 let pak 10 %, v delším časovém horizontu 9 % lidí. Celkem izolaci bydlení plánuje čtvrtina dotázaných.


Jaký typ izolace plánujete a co hodláte izolovat?

Respondenti nejčastěji plánují izolaci fasády (26 %), dále střechy (22 %), 18 % plánuje izolaci příček, stejný počet podlahy a 16 % chce izolovat strop. Z těch, kteří uvažují o izolaci individuálního bydlení, plánuje 26 % stavbu nového rodinného domu a 74 % počítá s rekonstrukcí stávajícího bydlení. U bytových domů jde v naprosté většině (94 %) o zateplení při renovaci staršího objektu. Padesát devět procent dotázaných počítá, že zateplení provede odborná firma, 37 % chce izolovat svépomocí a jen 4 % uvedla, že částečně budou izolovat sami, ale využijí i služeb odborníků.


Kde chcete hledat informace o zateplení?

Nejvíce dotázaných - 27 % - bude hledat informace na webových stránkách, 23 % dá na doporučení známého, 16 % se bude ptát odborného řemeslníka a 11 % preferuje informace od projektanta. Pouze 3 % uvedla, že čerpá z reklamy.

Z uvedeného srovnání je zřejmé, že lidé, kteří spoléhají na izolaci svépomocí, mají větší tendenci si vyhledat informace o izolacích sami. Ti, kteří spoléhají na stavební firmu, se více spoléhají na zprostředkované informace a více věří reklamě. Rozdíl však není příliš velký.


Jaký materiál použijete na zateplení fasády?

Čtyřicet osm procent by fasádu zateplovalo polystyrenem, 24 % by použilo minerální vatu, 2 % by kombinovala oba materiály a 26 % dotázaných nedokázalo odpovědět.


V čem vidíte hlavní výhody použité izolace na zateplení fasády (polystyren)?

Dvacet čtyři procent oceňuje izolační vlastnosti polystyrenu, pětina pak oceňuje nízkou cenu, 19 % respondentů preferuje polystyren pro jeho známost a 9 % pro jeho časté použití.


V čem vidíte hlavní výhody použité izolace na zateplení fasády (minerální vlna)?

Třicet pět procent preferuje minerální vlnu pro její lepší izolační vlastnosti, dále 23 % oceňuje prodyšnost materiálu, 18 % považuje vlnu za kvalitnější a 8 % za ekologičtější.


Víte, co je energetická certifikace (audit) či energetický štítek budovy?

Co je to energetická certifikace, ví 21 % dotázaných.


Znáte výhody, které přinese energetická certifikace?

Nejvíce dotázaných - 29 % - oceňuje, že přispěje k úsporám energií a tím i financí, 19 % bere jako klad posouzení stavu budovy, 16 % vyzdvihuje, že budou zřejmé náklady na vytápění, 10 % respondentů se obává, že energetická certifikace ovlivní ceny nemovitostí.


Co dalšího považujete za důležité v tématu zateplení a izolací?

Respondenti především upozorňují, že velmi důležitá je kvalita oken, kde jsou největší tepelné ztráty. Oceňují, že izolace přinese úsporu energií a financí. Důležitým faktorem ovlivňujícím rozhodnutí, zda izolovat či ne, je cena za izolační práce a kvalitní materiál.


Kde chcete hledat informace o zateplení?

stavební firma  svépomocí

doporučení známého 22 23

www 21 23

odborný řemeslník 13 15

projektant/architekt 13 9

nikdo 8 5

reklama 6 2

výrobce izolací 6 4

zástupce stav. firmy 4 4

odborné články 4 9

stavebniny 3 6

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů