Čtvrtek, 28. března 2024

Zařízení v pohotovostním režimu budou muset mít nižší spotřebu

Zařízení v pohotovostním režimu budou muset mít nižší spotřebu
Elektronické přístroje používané v Evropské unii budou muset mít v takzvaném pohotovostním režimu nižší spotřebu. Rozhodla o tom Evropská komise s tím, že do roku 2020 tak tato zařízení budou spotřebovávat téměř o tři čtvrtiny méně energie. "Opatření ušetří Evropanům miliardy eur, zároveň díky němu ubudou miliony tun emisí skleníkových plynů," uvedl evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Směrnice vešla v platnost 5. ledna 2009 s přechodným obdobím o délce jednoho roku, a nařízení, které stanovuje přísnější standardy pro výrobce, se týká všech elektrických spotřebičů používaných v domácnostech i kancelářích. Do roku 2010 by spotřeba nových přístrojů neměla být vyšší než 1 watt. V roce 2013 by pak tyto hodnoty měly ještě klesnout na 0,5 - 1 W, zatímco v současnosti některá starší zařízení mají spotřebu až 20 W. (Kompletní text směrnice v češtině je na webu: http://tinyurl.com/ES-1275-2008)

Pohotovostní režim, který usnadňuje jejich vypínání a zapínání, např. pomocí dálkového ovládání, má většina elektronických zařízení jako televize či počítače. Podle EK přístroje přepnuté do tohoto režimu spotřebují ročně v EU zhruba 50 terawatthodin elektřiny, do roku 2020 by to díky novému nařízení mělo být o 73 % méně. Úspora odpovídá roční spotřebě elektřiny v Dánsku. Zároveň by díky novému nařízení měly emise oxidu uhličitého klesnout asi o 14 milionů tun za rok.

Nová pravidla pro výrobce začínají platit v prvním čtvrtletí letošního roku. Nařízení je součástí širší směrnice Ecodesign, která má za cíl snížit dopad různých zařízení na životní prostředí. EU tak např. směřuje k zákazu neúsporných žárovek od roku 2012. Nahradit je mají alternativy šetrnější k životnímu prostředí. EK chce také např. snížit spotřebu energie u set-top boxů. Těchto převaděčů digitálního televizního signálu, které se připojují ke starším typům televizorů, nyní v Evropě vzhledem k přechodu na nový typ vysílání výrazně přibývá, a přísnější limity pro ně by podle komise přinesly výrazné úspory elektřiny.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů