Úterý, 23. dubna 2024

Kotle na biomasu šetří miliony za dálkové teplo

Kotle na biomasu šetří miliony za dálkové teplo
Rekonstrukce výrobního závodu je okamžik, kdy lze zlepšit spoustu věcí. Některé je ale nutné změnit, i když to původně nebylo v plánu.

Strojírensko-metalurgickou firmu Unex k takovému kroku přivedlo rozhodnutí teplárny, kterým výrazně zvýšila cenu dálkově dodávaného tepla. "Cena za gigajoule u původního dodavatele už před zdražením dosahovala 500 korun, další zdražení pro nás nebylo akceptovatelné," vzpomíná Karel Kalný, finanční ředitel společnosti Unex.

Místo vyšších plateb se tak firma rozhodla využít přirozenou výhodu, kterou závodu ve slovenské Snině nabízí silný dřevozpracující průmysl v okolí. Výrobní prostory firmy Unex, ve kterých se ročně zpracovávají tuny kovů, nakonec vytápí dřevěný odpad - dubová štěpka.

"Důležitou roli při našem rozhodnutí hrála dostupnost kvalitního paliva za rozumné ceny. S cenou se přitom dostaneme na nějakých 200 korun za gigajoule tepla," říká Karel Kalný. Unex se tak stal jednou z mála velkých českých firem, které využívají k vytápění obnovitelné zdroje energie.

Bez tepelných ztrát

Investice do tří kotlů, které jsou schopny spalovat i dřevo s vysokou vlhkostí se pohybovala kolem osmi milionů korun. Dva kotle přitom slouží pro vytápění haly, kde se suší takzvané velké svařence (svařené kovové díly - pozn. red.) po lakování, třetí vytápí a ohřívá užitkovou vodu v administrativní budově.

"Umístěním kotlů přímo na místo, kde je teplo potřeba, jsme odstranili ztráty způsobené přenosem tepla na větší vzdálenosti," dodává Karel Kalný.

Kotelna v kontejneru

Náklady na vytápění se podle firmy Unex podařilo snížit na méně než polovinu původních hodnot a osmimilionová investice by se měla při stávajících cenách energií vrátit už za 3,5 roku. Z vypočítané návratnosti vyplývá, že díky topení štěpkou firma ročně ušetří více než dva miliony korun oproti původnímu systému.

"Na základě zkušeností ze Sniny plánujeme už v příští topné sezoně nahradit plynové vytápění v našem ústředí opět štěpkovým kotlem," dodává Kalný. Obdobný postup do budoucna firma hodlá zavést i pro své další budovy, které mají velkou spotřebu tepla a jejich zateplování by bylo ekonomicky nevýhodné.

Snížení nákladů přinesla i netradiční instalace tohoto topného systému: kotle i zásobník na palivo jsou umístěny do "secondhandových" přepravních kontejnerů. Instalace tak nevyžadovala stavební úpravy a celou topnou soustavu lze v případě potřeby přemístit.

Nápad na vytvoření "mobilní kotelny" přitom vznikl u českého dovozce kotlů na biomasu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů