Sobota, 20. dubna 2024

Zakáže EU plazmové obrazovky?

Zakáže EU plazmové obrazovky?

Kolem plazmové technologie existuje celá řada mýtů, polopravd a omylů, s tím že v nedávné době některá média zveřejnila nepřesnou informaci o možnosti zákazu plazmových televizorů v zemích EU z důvodu jejich vysoké energetické náročnosti. Tyto informace se podle společnosti Panasonic nezakládají na pravdě.

Hlavním terčem několika článků reagujících na připravovanou směrnici Evropské unie, která se týká nového nastavení energetických tříd pro všechny typy televizorů, se stala energetická náročnost plazmových televizí. Právě proto se v souvislosti se směrnicemi EU hovoří o jejich možném zákazu. "Minimální standardy efektivnosti budou muset splnit všichni výrobci všech zobrazovacích technologií, pokud budou chtít své televizory vyrábět, dovážet a prodávat na evropském trhu. Tato regulace by měla být vydána v druhé polovině roku 2009," říká oficiální prohlášení Evropské asociace ICT průmyslu. Plazmové a LCD televizory - alespoň od společnosti Panasonic - však tyto standardy splňují již nyní.

Vypadá to, že technologie plazmových obrazovek leží úředníkům Evropské unie v žaludku. Podívejme se proto nyní na některá fakta, která jsou v souvislosti s plazmami neoddiskutovatelná a hovoří v jejich prospěch.

OBRAZOVÁ KVALITA

V případě, že je zákazník limitován prostorem nebo bude svůj televizor používat v silně osvětlených prostorech, je vhodné zvolit technologii LCD. Pokud je ovšem pro koncového uživatele prioritou co nejvyšší obrazový a zvukový zážitek, je přirozenou volbou plazmový televizor s velkou úhlopříčkou obrazovky (metr a více). Výjimečnost obrazu plazmové televize lze nejen posoudit na vlastní oči, je prokazatelná i na základě mnoha měřitelných hodnot definujících kvalitu obrazu, jako jsou například kontrastní poměr, barevné rozlišení, barevná hloubka nebo rychlost odezvy obrazovky.

Plazma se také mnohem lépe vyrovnává s průměrnou kvalitou běžného televizního vysílání a i nedostatečně kvalitní signál zobrazí lépe. Plazmová technologie ve všech těchto aspektech jasně překonává možnosti jiných současně komerčně dostupných zobrazovačů (LCD i klasické vakuové obrazovky).

UKAZATEL ENERGETICKÉ SPOTŘEBY PRODUKTŮ

Dalším faktem, který poškozuje obecné povědomí o plazmových televizorech, je ukazatel energetické spotřeby produktů. Ten je povinně uváděn na obalu a pro spotřebitele může sloužit jako pomocné vodítko. Ukazatel energetické spotřeby (příkonu) se vždy uvádí v maximálních hodnotách (špičková spotřeba energie).

Zatímco v případě většiny LCD panelů je energetická spotřeba konstantní a tuto maximální uvedenou hodnotu produkt spotřebovává stále, plazmy mají energetickou spotřebu proměnlivou. Důvodem je princip tvorby obrazu. Samotný LCD panel nevydává žádné světlo - tuto funkci má na starosti podsvícení panelu. Naproti tomu u plazmové obrazovky je každý jednotlivý bod obrazu samostatným zdrojem světla. Obecně tedy plazmové panely nakládají s energií efektivněji.

Představu o reálné spotřebě plazmových a LCD televizorů lze snadno získat z grafu z výzkumu, který pro společnost Panasonic vytvořila organizace IZM Fraunhofer (Institut Zuverlassigkeit und Mikrointegration). Testována byla televize Panasonic VIERA TH-42PX80 spolu s jinými podobnými televizory.

Test spotřeby probíhal na televizorech s úhlopříčkou 100-110 cm dle normy IEC 62087. Testovala se spotřeba s přednastavenými hodnotami výrobce a tzv. ideálním nastavením.

HODNĚ ZÁLEŽÍ NA PROMÍTANÉM SPOTU

Nejzásadnější vliv na spotřebu energie televizoru má jas určité scény. Všechny televizory mají několik obrazových režimů, které používají různý jas, záleží tedy na jejich nastavení. Obecně se dá říct, že spotřeba plazmového televizoru je tím vyšší, čím jsou vysílané obrazy světlejší.

Energeticky nejnáročnější je tedy například sledování zimních sportů a naopak, spotřeba plazmy je tím nižší, čím více jsou zobrazeny tmavší scény. Důležité jsou také světelné podmínky v nichž je televizor instalován. "Většina televizorů spotřebovává elektrickou energii také v závislosti na intenzitě světla v okolním prostředí. Čím více je světla v místnosti při sledování televizoru, tím větší je spotřeba energie. Pro běžného diváka to však znamená, že při běžném sledování televizoru s klasickým programovým obsahem ve spoře osvětleném obývacím pokoji jeho plazma spotřebuje v průměru méně než 50 % uvedené maximální hodnoty elektrické energie na rozdíl od LCD televizoru, který spotřebovává téměř neustále 100 %," říká Lukáš Holub, produktový manažer společnosti Panasonic. Tento argument sice při nasazení plazmového televizoru v reklamě příliš neobstojí, protože obrazovky zde většinou pracují v osvětlených reklamních centrech. Přesto však tvrzení o jejich "nenažranosti" relativizuje.

Spotřebu plazmových obrazovek může snížit jejich pečlivé nastavení. Například televizory Panasonic nabízí tzv. eko režim, při jehož aktivaci se zapne senzor hodnoticí intenzitu světla v okolí a přizpůsobuje mu jas televizoru. Nejenže se tím sníží spotřeba elektrické energie až o 55 %, ale zároveň se šetří divákovy oči. Samotné lidské oko snížení jasu nezaregistruje, a naopak bez ohledu na okolní podmínky jej vnímá stále stejně. Divák proto nemusí zhoršení obrazové kvality vůbec poznat.

NEJDE JEN O SPOTŘEBU ENERGIE

Náklady na spotřebu energie nejsou veškerými náklady, které ovlivňují životní prostředí. Je třeba se bavit také o výrobě produktů. Panasonic jako první na světě ze svých plazmových televizorů odstranil olovo a dokonce i prudce jedovatou rtuť. Ročně tak ušetří přírodu o více než 350 tis. kg olova.

Samotná technologie výroby plazmových obrazovek je energeticky méně náročná při nižší produkci odpadů a probíhá na jednom místě, čímž se usnadňuje zvyšování a kontrola ekologických standardů. Plazmové panely používané v Evropě jsou vyráběny v jedné z nejmodernějších továren s jednou z nejnižších produkcí CO2 a druhotného odpadu na světě.

TELEVIZE Z BAMBUSU

Společnost Panasonic se dlouhodobě snaží o ekologickou úsporu u všech typů spotřebičů. Od roku 2007 nahradila ropné deriváty používané při výrobě reproduktorů nejrychleji rostoucí dřevinou světa, bambusem. Bambus má kromě nižší ekologické zátěže i lepší akustické vlastnosti.

Ze současných komerčních technologií obrazovek (plazma, LCD, CRT) je plazmová technologie nejmladší (první použití LCD v 70. letech minulého století v kalkulačkách a hodinách, první plazmová televize - konec 90. let) a s největším potenciálem technologického a ekonomického rozvoje i pro budoucnost. Panasonic nadále pokračuje ve vývoji energeticky efektivnějších televizorů a s tím souvisejících technologií, které budou kombinovat nejvyšší kvalitu spolu s energetickou úsporou. Jedním z výsledků tohoto vývoje televizorů je zcela nová technologie NeoPDP, kterou Panasonic představil na veletrhu CES 2009. Nová technologie NeoPDP přináší další radikální snížení spotřeby elektrické energie, která je zdaleka nejnižší ve srovnání se současnými modely televizorů při zachování stejné kvality obrazu.

PLAZMA NENÍ OUT

Výzkum Panasonicu ukázal, že plazmová technologie není zdaleka tak energeticky náročná a enviromentálně zatěžující, přesto však jeho výsledky platí zejména při použití v běžných domácnostech. Při využití plazmových televizorů v in-store reklamě jejich spotřeba nevychází o mnoho lépe. Přesto však - zdá se - není horší a Evropská unie i média v tomto případě napřely své úsilí špatným směrem.

AUTOR: Michal Doležel

ZDROJ: SIGN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů