Pátek, 29. března 2024

Z historie veřejného osvětlení v Brně

Osvětlení ulic bylo v Brně zavedeno v roce 1781 o slavnostech k poctě ruského následníka trůnu Pavla Petroviče a jeho choti Marie Fedorovny při jejich cestě do Vídně.

 

Z historie veřejného osvětlení v Brně

 

spilberk.jpgUž do roku 1743 se vyjednávalo mezi Prahou, Brnem a Vídní o osvětlení brněnských ulic a náměstí. Návštěva tak nevýznamnou rolí pomohla k urychlení jednání. O světlo na ulicích města se do té doby musel starat každý sám. Kdo šel v noci po ulici, musel si svítit lucernou na cestu.
Dne 1. listopadu 1781 stálo na brněnských ulicích 277 svítidel, v nichž se svítilo lojem. Veřejné osvětlení se tehdy vztahovalo jen na město, na ulicích za městskou zdí už nebyla svítidla. Lojové svítilny byly od roku 1841 nahrazeny olejovými.

Novou epochou v osvětlování ulic a náměstí brněnských znamenal rok 1846, kdy byla založena Společnost pro osvětlování plynem s níž, obec uzavřela smlouvu o veřejném osvětlení. Jednání se však protahovala a svítit plynem se začalo 1. ledna 1849. Brněnská předměstí se dočkala plynového osvětlení teprve v roce 1860. Do té doby se svítilo olejem a v některých částech dokonce vůbec.
Dne 30.12.1896 převzalo město plynárnu a tím i veřejné světlení. Při převzetí veřejného osvětlení bylo na ulicích 1870 svítilen plynových a 13 petrolejových. Od roku 1897 se začaly používat Auerovy hořáky, které zvýšily svítivost a snížily spotřebu plynu.

Důležitým ve vývoji brněnského osvětlení je rok 1901, kdy bylo na Velkém náměstí postaveno prvních 6 svítilen elektrických. Před městským divadlem stály už sice dva roky elektrické obloukovky, ale ty se zhášely po konci představení. V roce 1902 byly postaveny dvě nové obloukovky na Nádražním náměstí. V Brně se tehdy nacházelo 12 obloukovek, 2148 plynových a 44 petrolejových svítilen. V následujících letech narůstal počet elektrických a plynových svítilen.

divadlo.jpgRoku 1914 se městská rada usnesla na zavedení elektrického osvětlení v určitých částech. Válkou však bylo toto provedení zmařeno. Ve válečných letech poklesla výroba plynu nedostatečným přídělem uhlí a plynové osvětlení bylo nahrazeno nouzovým osvětlením elektrickým. Dvě třetiny svítilen tak byly vyřazeny z provozu. Elektrické osvětlení bylo provedeno pouze tam, kde majitel soukromé instalace dal souhlas k tomu, aby byly připojeny elektrické žárovky. Spotřeba proudu byla majiteli hrazena městem. Pro elektrické osvětlení nebylo totiž v té době zvláštního vedení. Nouzové osvětlení se však neudrželo dlouho a v roce 1921, z důvodů špatného materiálu a zejména zvýšením přídělu uhlí v plynárně, zrušeno a opět nahrazeno plynovými svítidly.
V roce 1919 byly k Brnu připojeny dnešní městské části a tím i péče o veřejné osvětlení. Od roku 1921 se začalo budovat elektrické osvětlení i v připojených částech, které bylo dokončeno v roce 1930. Od té doby má už Brno řádné veřejné osvětlení.

 

ZDROJ: TSB

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů