Čtvrtek, 28. března 2024

Moderní veřejné osvětlení zpříjemní lidem život a městu ušetří peníze

Především v rezidenčních čtvrtích, ale i na hlavních městských tazích (celkem ve 118 ulicích) bylo na sklonku uplynulého roku vyměněno 1369 světelných bodů.
Moderní veřejné osvětlení zpříjemní lidem život a městu ušetří peníze
Od roku 2007 je město Kladno evropským partnerem programu GreenLight a v roce 2008 získalo cenu Energy Award 2008 Evropské komise a programu GreenLight za první realizaci energeticky úsporného projektu. Unikátním projektem výměny svítidel se Kladno dostalo na první příčku mezi městy v České republice s efektivním a environmentálně šetrným programem veřejného osvětlení.

Především v rezidenčních čtvrtích, ale i na hlavních městských tazích (celkem ve 118 ulicích) bylo na sklonku uplynulého roku vyměněno 1369 světelných bodů. Kladno se k tomuto kroku rozhodlo na základě studie ekonomické optimalizace veřejného osvětlení, jak ji pro kladenský magistrát zpracovala nezávislá iniciativa Greenlight-ing.cz, a zároveň s ohledem na výsledky pilotního projektu, který se už loni v létě uskutečnil v rezidenční čtvrti Habešovna. Tam byly testovány tři typy svítidel veřejného osvětlení s různými světelnými zdroji, z nichž jako vítěz vzešla kombinace špičkových svítidel značky Indal s nejmodernější technologií výbojek CosmoPolis společnosti Philips.

INVESTICE SE RYCHLE VRÁTÍ

Primátor Ing. Dan Jiránek připouští, že projekt v tak velkém rozsahu, který město přišel na zhruba 7,8 mil. Kč, by se patrně neuskutečnil, kdyby se loni nepozdržely některé výzvy pro operační programy. Kladno proto na modernizaci veřejného osvětlení mohlo použít část peněz původně připravených na kofinancování svých projektů v rámci těchto programů. Finanční prostředky vložené do veřejného osvětlení se však městu velmi rychle vrátí. "Návratnost máme propočítánu na zhruba pět a půl roku, přičemž celková předpokládaná úspora za patnáct let má činit téměř 25 milionů korun," uvedl primátor. Životnost celé soustavy se ovšem uvádí na období 20 let. Úspory budou dány především minimalizací spotřeby elektrické energie i snížením nákladů na servis a údržbu svítidel.

Nové osvětlení netěší pouze správce městského rozpočtu. Obyvatelé ulic, kde funguje nové osvětlení, vesměs vyjadřují spokojenost s tím, že svítidla už jim nesvítí do oken, ale vrhají světlo pouze na chodník a vozovku. A nejen to - teplá bílá zář nového osvětlení je navíc blízká dennímu světlu, což chodcům zpříjemňuje chůzi a pobyt pod sloupy veřejného osvětlení, zatímco řidičům zase přináší výrazně lepší přehled o všem, co se děje před nimi na vozovce i kolem ní. Kromě zvýšení bezpečnosti dopravy si městská policie slibuje nového osvětlení také snížení kriminality a omezení vandalismu.

"EVROPSKÝ ROZMĚR" PROJEKTU

Ředitel společnosti Indal C&EE Bedřich Qua-drát poznamenává, že mimořádnost kladenského projektu nespočívá ve formě financování, ale v inovativním způsobu řešení problematiky obnovy veřejného osvětlení. "Nová soustava osvětlení byla navržena nejen jako energeticky úsporná, ale díky bílému světlu i jako velmi přívětivá k obyvatelům. Kromě toho byla použita špičková svítidla vyrobená výhradně z recyklovatelných materiálů (hliník místo plastů). Kladno tedy přistoupilo k problematice skutečně moderně a koncepčně. Využilo všechny současné evropské trendy. V tom tedy spočívá "evropský rozměr" jeho projektu."

INDIVIDUÁLNĚ PRO KAŽDOU ULICI

Jakkoliv je kladenský projekt v České republice svým pojetím a rozsahem unikátní - a také inspirativní, nepředstavuje jediný univerzální recept pro obnovu veřejného osvětlení ve všech ostatních městech a obcích. Seriozní dodavatel veřejného osvětlení se totiž vždy soustřeďuje nejen na jedno kritérium, byť by jím byla třeba i úspora energie. Důležité je najít pro každou obec a město, každou čtvrť a místní část, ba i pro každou ulici správnou rovnováhu mezi uživatelským komfortem, náklady i ohleduplností k životnímu prostředí. Konkrétně v Kladně je v rezidenčních čtvrtích nasazena technologie CosmoPolis v kombinaci se svítidly Indal, na hlavních tazích jsou pak svítidla Indalu kombinována s vysokotlakými sodíkovými výbojkami firem Osram a Philips.

Bedřich Quadrát zdůrazňuje: "Světlo a veřejné osvětlení se v posledních desetiletích v Evropě vyvinulo do takové míry, že již ne-lze přijímat zjednodušená všeobjímající řešení. Rada pro obce a města tedy zní: Spolupracujte se světelnými profesionály a konzultanty a vytvořte koncepci, projekty a plány obnovy, jako to učinili v Kladně. Greenlighting.cz je přesně takový informační zdroj, kde můžete získat relevantní informace a případně požádat o radu jeho konzultanty." Ředitel Indal C&EE ví, co říká. Tahle firma totiž patří do španělského průmyslového holdingu grupo INDAL, který zahájil svou existenci v roce 1950 a nyní je lídrem na trhu výroby osvětlovacích technických produktů.

DOTACE MALÝM OBCÍM

Greenlighting.cz podporuje program GreenLight zaštítěný Evropskou komisí a je zastřešen obecně prospěšnou společností Srdce Čech. Předseda její správní rady Vladimír Štěrba připouští, že mnohé starosty, zejména menších obcí, může od zásadní obnovy veřejného osvětení odradit možná vyšší vstupní investice. Pod dojmem velké sumy na pořízení moderních svítidel jdou stranou veškeré výpočty následných úspor. Proto ve strategickém plánu Místní akční skupiny Srdce Čech je jedna z projektových fiší zaměřena přímo na rekonstrukci veřejného osvětlení ve členských obcích. "Podaří-li se nám získat podporu z programu Leader ČR, pak naše obce dostanou možnost ucházet se na tento účel o dotaci ve výši 0,5 mil. Kč při spoluúčasti 10 %," poznamenává Vladimír Štěrba s tím, že s různými formami podpory modernizace veřejného osvětlení už počítají i regionální operační programy.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů