Čtvrtek, 25. dubna 2024

Veletrh úspor energií ve Welsu letos po pětadvacáté

Na energetické úspory ve všech sférách ekonomiky, průmyslu, veřejného života i domácností byl zaměřen veletrh Energiespar Messe
Veletrh úspor energií ve Welsu letos po pětadvacáté
Když uvážíme současný vývoj cen energií, jsou témata energetických úspor a efektivního využívání energií daleko důležitější, než tomu bylo ještě před 20 či 10 lety. Pomineme-li souvislosti geopolitické, je a bude zásobování energiemi v 21. století ovlivněno principy efektivnosti a obnovitelnosti.

Na energetické úspory ve všech sférách ekonomiky, průmyslu, veřejného života i domácností byl zaměřen veletrh Energiespar Messe v hornorakouském Welsu, jenž se letos konal ve dnech 27. února až 1. března už po pětadvacáté. Jde o akci, která se sice co do rozlohy výstavních ploch neřadí mezi největší v Evropě - 27 pavilonů nabídlo asi 80 tisíc m2 výstavního prostoru, přičemž k tomu je nutno přičíst i volné plochy - nicméně pořadatelé, Hornorakouský energetický svaz a Výstaviště Wels, poukazují na to, že je to největší veletrh, který se v západní Evropě zaměřuje vysloveně na energetické úspory.

RAKUŠANÉ FANDÍ ALTERNATIVNÍM ZDROJŮM A ENERGETICKÝM ÚSPORÁM

Ve Welsu letos vystavovalo přes 900 firem. Nejvíce samozřejmě z Rakouska, ale hodně jich pocházelo z Německa, Francie, Nizozemska, Belgie, Itálie, a posledních ročníků se účastní vždy i po několika firmách z ČR, Slovenska, Polska, Maďarska a Slovinska. Počet návštěvníků se pohyboval kolem 200 tisíc.

Náplň veletrhu bylo možno roztřídit do tří kategorií.

Jednou z nich byly exponáty, které souvisely se stavebnictvím, tedy energeticky úsporné stavebniny, energeticky úsporné stavění domů a budov (samozřejmě byla prezentována i technologie stavění tzv. pasivních domů, které je hlavně v Horních Rakousích hodně rozvinuta), a zásobování budov energiemi, přičemž se pamatovalo i na způsoby zateplování staveb již stojících, resp. starších. Hodně pozornosti se věnovalo způsobům sanace a renovace starých budov. Byly zastoupeny i montované domy (samozřejmě včetně dřevěných) a střechy.

Další velkou tématickou skupinou byly artikly, zařízení a materiály zaměřené na úsporné vytápění interiérů obytných a administrativních budov i průmyslových hal. Zde se vystavovaly např. kotle či celé otopné systémy, ústřední topení, tepelná čerpadla, zařízení pro rekuperaci tepla, systémy rozvodu tepla, tepelné izolace, kamna, krby, geotermální vytápění, a také tu šlo o perspektivní materiály, které se k vytápění používají, tedy např.o využívání biomasy anebo výrobu pelet a štěpek.

Třetí zastoupenou oblastí energetických úspor bylo využívání netradičních, respektive obnovitelných zdrojů, jako jsou větrná a především solární energie. Podobně jako u pasivních domů, i zde Rakousko, spolu s Německém, patří k průkopníkům tohoto způsobu využívání obnovitelné energie, paradoxně více než jižněji situované země, které disponujíc větším počtem dnů se slunečním svitem v roce než západní a střední Evropa.
Veletrh se už tradičně konal návazně na mezinárodní konferenci World Sustainable Energy Days, jež proběhla ve Welsu 25. až 27. února 2009. Na ní vystoupilo několik desítek odborníků z pořadatelské země, ale také z Německa a dalších evropských zemí a také z USA a z asijských zemí, např. z Japonska, Indie, Filipín anebo Malajsie. Referáty přednesli i odborníci zastupující EU, která mj. financuje program výstavby energeticky úsporných budov, a to částkou 1 miliardy EUR. V diskusích po referátech docházelo k výměně názorů mezi přednášejícími a účastníky konference, jichž se během tří dnů jejího konání vystřídalo několik tisíc.

S velkým zájmem se setkalo vystoupení amerického delegáta, člena Americké rady pro energeticky efektivní hospodářství. V referátu "Championing Energy Efficiency - An Overview of US Programmes" byl patrný očekávaný obrat v energetické politice USA, v kontextu s celkovou "změnou", jak ji předznamenává začínající prezidentura Baracka Obamy.

PORADENSTVÍ PRO STAVAŘE

Během veletrhu organizovali jeho organizátoři poradenskou službu provozovatelům budov a stavebníkům, což konkrétně znamenalo, že k dispozici zájemcům byla stovka expertů ze zmíněného Svazu, respektive z organizací s ním spolupracujících, z nichž každý poskytl na požádání konzultaci na téma energeticky výhodného a úsporného stavění anebo přestavby domu.

Konzultanti sice měli pro každého zájemce vyhrazenu jednu konzultační hodinu, ale jkdyž se diskuse dostala do obrátek a řešily se závažné problémy, docházelo mnohdy k překročení tohoto limitu.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů