Úterý, 19. března 2024

Železný Brod bude mít svou vodní elektrárnu

Železný Brod bude mít svou vodní elektrárnu

Železný Brod - Po čtyřech desítkách let bude elektrárenským náhonem v Železném Brodě opět proudit voda. Městu se tak vrátí jedna z dominant, která se znelíbila komunistům. Ti nechali elektrárnu zchátrat a náhon zasypat odpadem ze stavby paneláků.

„Nová elektrárna nebude stát na původním místě, tedy u bývalé textilky, ale až téměř na konci kanálu. Dojde tak ke zlepšení vodních poměrů a nebude nutné kanál obnovovat a čistit do původní hloubky,“ říká Michael Závěrka, místopředseda představenstva Hybler Group.


Stavba bude stát téměř 100 milionů korun Celý vodní náhon o délce jeden tisíc sto metrů bude otevřený a až po původní elektrárnu bude mít přírodní travnaté břehy. Ve zbylé části budou opraveny rozpadající se kamenné zdi.

„Nebude ale již vidět díra dolů, protože vodní hladina bude mnohem výše než v bývalém odtoku. Voda bude proudit mírně pod úrovní silnice, místy možná až o kousek výš,“ upřesňuje Závěrka.

Celá stavba bude stát téměř 100 milionů a neměla by přinést lidem ani dopravě žádná zásadní omezení. „Na stavbě začaly přípravné práce, do měsíce se to musí významně rozjet. Termín dokončení je stanoven na únor příštího roku. Vyplývá to z podmínky třicetičtyřmilionové dotace z Evropské unie,“ říká Závěrka.
Investor Vodní elektrárna Železný Brod opraví na své náklady i šikmou lávku vedoucí na Poříč, takže se místní nemusí bát obcházení přes most.

Rekonstrukce elektrárny potěšila vedení města. „Jsem rád, že se jim podařilo získat dotaci a sehnat další peníze. Konečně snad budeme mít hezký vjezd do města, a ne že lidi bude vítat nepořádek,“ uvedl starosta Železného Brodu Václav Horáček. Sám by na náhoně ještě uvítal lodičky.

Náhonem bude moci protékat téměř 26 kubických metrů vody za sekundu. Zhruba takový průtok měla Jizera včera.

„Jde o maximální průtok. Povodím Labe máme stanovené, kolik vody musí zůstat v korytě Jizery,“ vysvětluje Závěrka. Elektrárna bude mít tři Kaplanovy turbíny a za rok může vyrobit asi 2 900 MWh. Původní náhon a vodní elektrárnu nechal při stavbě přádelny vybudovat továrník Johann Liebieg. Se stavbou se začalo v roce 1861 a turbíny poháněly přímo tovární stroje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů