Pátek, 19. dubna 2024

Investiční projekty 'ČEZ proti krizi'

Investiční projekty 'ČEZ proti krizi'
V reakci na zhoršující se ekonomickou situaci v ČR spustila Skupina ČEZ 1. března 2009 projekt "ČEZ proti krizi", zaměřený na pomoc české ekonomice.

Tuto iniciativu tvoří tři základní pilíře: více práce zaměstnavatelům, pojištění plateb za elektřinu pro případ ztráty zaměstnání a uvolnění peněz živnostníkům. Iniciativa se tak zaměřuje na všechny typy zákazníků Skupiny ČEZ: jednotlivce, drobné podnikatele i firmy.

Pracovní místa

V rámci prvního pilíře zaměřeného na pomoc zaměstnavatelům se Skupina ČEZ zavázala navýšit během následujících dvou let investice do výroby a distribuce elektřiny o celkovou částku 5 miliard korun. Cílem je nabídnout v tomto období více práce, a tím zachránit pracovní místa stávajících i perspektivních dodavatelů v době, kdy dochází v mnoha oborech k masivnímu propouštění. Podle propočtů by navýšení investic mělo zachránit až 5 600 pracovních míst.

Dne 30. března 2009 spustila Skupina ČEZ speciální webové stránky s názvem www.fondzakazek.cz, kde perspektivní zájemci o zakázky naleznou informace o plánovaných investicích a kde se mohou rovnou registrovat. Celkový počet nových zakázek odhaduje Skupina ČEZ na zhruba 1500. Jejich rozsah se pohybuje od pár set tisíc až po desítky milionů korun. Zakázky ve výrobě poptává ČEZ, a.s., zakázky v distribuci ČEZ Distribuce, s.r.o.

Navýšené investice do výroby představují částku nejméně 4 miliardy korun. Kromě urychlení prací při obnově uhelných elektráren nabídne ČEZ další zakázky díky přesunutí plánovaných oprav, modernizací či údržby výrobních zdrojů na dřívější termín. Z velkých prací zaměřených na ekologizaci a modernizaci zdrojů lze jmenovat například snižování emisí NOx v uhelných elektrárnách, zvyšování výkonu turbín ve vodních elektrárnách či revitalizace technického systému fyzické ochrany Jaderné elektrárny Dukovany. Práci však mohou získávat i malé lokální firmy, protože část zakázek se bude týkat drobných rekonstrukcí a zateplování administrativních budov, údržby areálů a dalších zařízení.

Kromě investic do výroby plánuje Skupina ČEZ navýšit o téměř 1,2 miliardy korun také investice do distribučních sítí. V roce 2008 investovala do distribuce 8,3 miliardy korun, v roce 2009 díky navýšení vyskočí částka z plánovaných 9,6 na 10,7 miliardy korun. Tyto mimořádné finanční náklady budou směřovány hlavně na zajištění kvality a spolehlivosti sítí, snižování ekologických zátěží a výstavbu nových připojení odběrných míst. Všechny investice plně respektují ekologické závazky Skupiny ČEZ.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů