Úterý, 23. dubna 2024

Svinařovští chtějí ekologickou elektrárnu, ovšem ne všichni

Svinařovští chtějí ekologickou elektrárnu, ovšem ne všichni

Svinařov - Fotovoltaické elektrárně ve Svinařově mnozí fandí, skeptici jsou ale od počátku proti

Převratnou myšlenkou vybudovat na poli u Svinařova ekologickou fotovoltaickou elektrárnu napájenou pouze slunečním světlem se více než rok zabývají zastupitelé Svinařova. Díky tomu, že čtyřhektarový pozemek, kde by se měly následně rozprostírat sluneční kolektory, náleží obci, bude svinařovská obecní pokladna nejméně po dobu pětadvaceti let plněna penězi za pronájem pole. Bujná vegetace, která pod slunečními panely navíc vyroste ze zbytkového tepla, by ke všemu mohla posloužit například jako pastva pro dobytek.
 

Ekologie především
 

Přestože se jedná o vpravdě ekologický projekt, s nímž má několik obcí v republice již dobré zkušenosti, nachází mezi některými obyvateli už nyní odpůrce přesvědčené, že solární panely ráz krajiny zásadně naruší.
Kvůli tomu, že zhruba dvousetmilionovou investici by obec nebyla schopna pokrýt, bude zapotřebí najít vhodného investora, jenž dílo na pozemcích vybuduje.
 

Aby veškerá dokumentace odpovídala zákonným požadavkům, vzali si Svinařovští na pomoc společnost zabývající se poradenstvím v této oblasti.
„Zorganizovali jsme poptávkové řízení, která firma bude pro výstavbu areálu nejvhodnější. Všechno je na samém počátku. Přesto se domnívám, že veškeré obavy odpůrců pramení z neznalosti. Elektrárna krajinu nenanaruší. Na ploše budou jen solární panely vystupující maximáně do výšky 1,8 metru. Dle mého názoru může naopak obec pronájmem svých pozemků pouze získat, a to finanční prostředky až do výše dvaceti milionů korun,“ řekl představitel jihlavské společnostiVít Zeman.
 

Podle jeho slov by okolní krajina neměla v žádném případě utrpět a kromě peněz do obecní pokladny by měla Svinařovským přinést i pracovní příležitosti.
 

„Jediné, co mohou lidé pocítit negativně, je to, že v tu stranu nebudou moci chodit venčit psy. Jinak to bude opravdu ku prospěchu všech. Nikomu nebudu slibovat, že bude mít elektřinu za výhodnou cenu, ale existují i varianty, například nabídka zeleného bonusu, jež to dokáží umožnit,“ řekl starosta obce Svinařov Vladimír Šára.

Skeptici stále nevěří
I přes veškerá rozumná vysvětlení trvají skeptici na svém, že solární panely krajinu zhyzdí a v případě, že se podnikatelský záměr nepodaří dotáhnout do konce, obec na tom bude údajně bita.

„Domnívám se, že elektrárna naruší jedno z nejhezčích míst v okolí. Nejsem sám, kdo si to myslí. Panely z čelní strany nejsou taková hrůza, ale z boku a zezadu to není nic hezkého. Solární panel vyrobí energii za to, co bylo dáno do jeho výroby, až za jedenáct let. Pokud navíc investor nedostane například na provoz elektrárny další dotace z EU, je podle mého názoru riziko, že se sebere, z obce navždy odejde a nám nezbyde nežmonstrum odstranit na vlastní náklady,“ vyjádřil se obyvatel Svinařova Tomáš Ebert.

V žádném případě ale nepopírá, že by obec nedala vše předem svým občanům ve známost.„Na druhé straně se k nám zastupitelstvo zachovalo korektně a o všem nás předem informovalo. To ale naznamená, že nemohu mít jiný názor,“ doplnil odpůrce stavby Tomáš Ebert.
 

Obec trvá na svém
Pokud všechna jednání dopadnou dobře a nikdo z odpůrců výstavbě projektu nezabrání, pole, které má v dlouhodobém pronájmu soukromý zemědělec, bude letos naposledy sklizeno a poté by mohla na stejném místě vyrůst elektrárna v rekodním čase dvou měsíců. Ta bude dodávat do sítě cca 2 MW za hodinu.
„Pole dosud užíval zemělec pan Vicenec z Řisut. Takže i jeho se budeme snažit nějakým způsobem odškodnit. V konečné fázi by skutečně měli být všichni spokojeni,“ uzavřel starosta Svinařova Vladimír Šára.

„Pole dosud užíval zemělec pan Vicenec z Řisut. Takže i jeho se budeme snažit nějakým způsobem odškodnit. V konečné fázi by skutečně měli být všichni spokojeni,“ uzavřel starosta Svinařova Vladimír Šára.

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů