Čtvrtek, 28. března 2024

Empire State Building opraví za deset miliard korun, bude ekologičtější

Empire State Building opraví za deset miliard korun, bude ekologičtější

Jeden z nejznámějších mrakodrapů světa newyorský Empire State Building projde rozsáhlou renovací, díky které budova radikálně sníží své emise. Ročně by se tak mělo ušetřit až 4,4 miliónu dolarů na energiích.

Rekonstrukce kdysi jednoho z největších mrakodrapů světa by měla začít letos v létě a přijde na zhruba půl miliardy dolarů, tedy asi 10 miliard korun. V celé budově bude vyměněno všech přibližně 6500 oken, bude nainstalován nový systém klimatizace či izolace za radiátory.

Roční spotřeba energií by tak měla klesnout až o 40 procent. Bývalý americký prezident Bill Clinton a starosta New Yorku Michael Bloomberg doufají, že projekt by mohly následovat další světoznámé budovy.

Empire State Building denně využívá asi 13 tisíc lidí, včetně turistů. Stavba mrakodrapu byla dokončena v roce 1931. Po 41 let držela první místo mezi nejvyššími budovami světa. Americká společnost pro stavební inženýrství budovu zařadila mezi sedm divů moderního světa.

Tomáš Holý, Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů