Čtvrtek, 28. března 2024

Vodní mlýn ve Slupi pohání nová kola

Vodní mlýn ve Slupi pohání nová kola

Dvě mlýnská kola vyměňují v těchto dnech specialisté v národní technické památce – ve vodním mlýnu ve Slupi.

Po loňském nahrazení prvních dvou kol tak bude mít mlýn kompletně vyměněný vodní pohon.

„Mlýnská kola nám vyměňuje sekerník Josef Kudrna, se kterým brněnské Technické muzeum už nějakou dobu spolupracuje. Výměna byla plánovaná, jedno z kol se nicméně na konci loňského roku kompletně sesypalo. Takže bylo vidět, že svou životnost mělo skutečně vyčerpanou. Všechna čtyři kola tady přitom pracovala od zpřístupnění veřejnosti v roce 1982,“ uvedl Ondřej Merta z brněnského Technického muzea, který má expozice vodního mlýna ve Slupi na starosti.

Podle něj je životnost kol kolem pětadvaceti let. „A to i kol, která normálně pracovala v běžném provozu. Možná naopak právě tato kola ve Slupi, která se chvíli namáčela ve vodě, chvíle vysoušela, byla paradoxně více opotřebovaná, než kola, která neustále pracovala a byla neustále namočená,“ řekl Merta.

Kromě výměny kol ale odborníci z Technického muzea pracují i na modernizaci vnitřních expozic. „V posledních pěti letech doznaly interiéry poměrně velkých změn. Kromě zabezpečovacích systémů proti krádeži či požáru se mění celá expozice. Ta byla přístupná ve stejném stavu od roku 1982 a morálně i fyzicky již zastarala. Původně jsme mysleli, že původní fundus jen zrekonstruujeme. Nakonec to ale dopadlo tak, že jsme interiéry vybavili zcela nově. Opět ale samozřejmě historickou mlynářskou technikou, jaká byla používaná od středověku po třicátá léta dvacátého století,“ zdůraznil odborník.

Jednou z úplných novinek je sbírka sekernického nářadí, kterým se právě mlýnská kola i některé vnitřní části vodních mlýnů vyráběly.
„Sbírku jsme získali právě od pana Kudrny, který ji měl po svém otci a pradědovi,“ informoval Ondřej Merta.

Zhruba polovina mlýna je otevřená už od začátku dubna, od počátku května ale návštěvníci uvidí celý mlýn v novém kabátě. „Předpokládáme, že v té době už bude vše kompletně zpřístupněno,“ dodal Merta.

Od loňského roku zdražilo technické muzeum vstupné ve Vodním mlýnu ve Slupi. Plné vstupné je šedesát korun, zlevněné je poloviční.
Vodní mlýn ve Slupi je v historických dokumentech poprvé připomínán v roce 1512, kdy jej vlastnil Jan Mlynář ze Slupi. Do současné podoby o půdorysu padesátkrát dvacet metrů byl přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého století jaroslavickou vrchností. Obilí se v něm mlelo do začátku padesátých let století dvacátého.

Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů