Čtvrtek, 28. března 2024

Lepší tepelně-izolační vlastnosti

Poprvé v ČR byl použit pro střešní konstrukci fóliový materiál ETFE, který minimalizuje zatížení nosných konstrukcí a má lepší tepelně-izolační vlastnosti než sklo
Lepší tepelně-izolační vlastnosti
Amazon Court, další přírůstek do projektu River City Prague v pražském Karlíně, právě použil tuto novou technologii. Tato energeticky úsporná budova, která v loňském roce získala významné mezinárodní ocenění Mipim Architectural Review "Future Project" Award 2008 (Budova budoucnosti), je výjimečná nejen svým architektonickým pojetím. Vyznačuje se rovněž použitím netradičních stavebních materiálů. Jako první v České republice se ETFE fólie rozhodl použít Europolis pro střešní konstrukci budovy Amazon Court. Bylo to 2420 m2 ETFE fólie v transparentním provedení a montáž konstrukce trvala pouhé dva týdny.

Stejné fólie byly úspěšně použity při stavbě fotbalového stadionu Alianz Arena v Mnichově, postaveného pro MS ve fotbale v roce 2006. Aréna pro 67 000 diváků je zhotovena z bílých a transparentních dvouvrstvých "vzduchových polštářů" ETFE fólie. Fasádu tvoří potištěné dvouvrstvé ETFE "polštáře". Potisk fólií, které byly na fasádu arény použity, umožňuje měnit design budovy podle toho, které fotbalové týmy na stadionu hrají. Z vnitřní strany obvodového pláště se totiž na budovu promítají klubové barvy jednotlivých týmů.

Membránová konstrukce

ETFE fólie jako pneumaticky podporovaná membránová konstrukce představuje jedinečný střešní systém, který vykazuje výborné mechanické vlastnosti. Je charakteristický vysokou pevností a příznivými vlastnostmi v případě požáru. Jednotlivé vrstvy tzv. "vzduchového polštáře" z ETFE fólie jsou stabilizovány pomocí mírného podtlaku. Tyto vrstvy jsou vynikající izolační vrstvou a zabraňují pohybu střešní krytiny například poryvem větru. Vzduchová vrstva na rozdíl od tzv. "nafukovacích hal" není součástí statického systému budovy. V případě eventuálního selhání vzduchotechniky tak nedojde k celkovému kolapsu střešní konstrukce (jak je tomu právě u "nafukovacích hal"), střecha bude nadále plnit svoji funkci, pouze ztratí své izolační vlastnosti.

Lepší než sklo

Střešní systémy z ETFE fólie jsou vystaveny všem povětrnostním podmínkám na světě. Technologie testovaná už 30 let v přírodních i simulovaných povětrnostních podmínkách doposud nezaznamenala podstatné změny materiálu. Zkoušky zahrnují i testování v podmínkách s vysokým stupněm UV záření v Arizoně a Miami a také v prostředí s vysokým znečištěním vzduchu.

Samočisticí vlastnost

Povrch ETFE fólie je velmi kompaktní, proto výrobce označuje materiál za samočisticí. Díky extrémně hladkému povrchu totiž nedochází k ulpívání nečistot, které jsou jednoduše smývány deštěm. To platí i pro silné znečištění například ptačími výkaly nebo intenzivními průmyslovými emisemi.

Vydrží krupobití

Fólie jsou odolné i proti krupobití a to podle švýcarské normy SIA 280. Přesto ve zcela výjimečných případech extrémního krupobití, ve kterých dochází například k silnému poškození karoserií aut a k totálnímu poškození skleněných ploch, může dojít k poškození ETFE fólií také.

Poškozené části se samy utěsní

Ani v takovém případě však nedochází k totálnímu poškození materiálu a v žádném případě nevznikají ve střeše trhliny, kterými by zatékalo. Zcela vyloučené je zřícení střešní konstrukce následkem škod vzniklých krupobitím. Poškozené části střešní fólie se samy utěsní, aby nedošlo k průniku vody do interiérových prostor. Materiál však ztratí část svých izolačních vlastností. V takových extrémních případech je zapotřebí poškozené části "vzduchových polštářů" vyměnit. Odhadovaná životnost ETFE fólií je nejméně 25 až 30 let.

AUTOR: Jiří Kučera
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů