Pátek, 29. března 2024

Přehledné měření spotřeby energie – první krok k úsporám

I v ČR v současnosti probíhají pilotní testy ověřující různé technologické alternativy zavedení inteligentního měření
Přehledné měření spotřeby energie – první krok k úsporám

Jedním z hlavních argumentů pro hromadné zavádění pokročilé měřicí techniky – tzv. smart meteringu – u maloodběratelů jsou předpokládané přínosy pro konečné zákazníky, zejména v podobě efektivnějšího užití energie. Vyčíslení těchto přínosů je však oproti nákladům nutným na vybudování potřebné měřící infrastruktury zatíženo velkou mírou nejistoty a řada pilotních a demonstračních projektů, které dnes ve světě probíhají, se proto právě na jejich posouzení zaměřuje.
I v ČR v současnosti probíhají pilotní testy ověřující různé technologické alternativy zavedení inteligentního měření typu AMM/AMI, tj. infrastruktury schopné dálkové správy a odečtu pro domácnosti a jiné maloodběratele. Tyto testy však bohužel postrádají vazbu na konečného zákazníka. Ve světle dosavadních zkušeností je tedy pravý čas je o tuto funkci pro ověření efektů doplnit.
V rámci aktivit mezinárodního projektu ESMA, jehož se SEVEn účastní, byl proto v průběhu podzimu loňského roku vypracován záměr na výše uvedené pilotní projekty typu AMM/AMI navázat a ve spoluprácis relevantními státními orgány a s jedním a později případně i s více distributory případně dodavateli energie připravit ucelený funkční systém poskytování informací o spotřebě energie koncovým zákazníkům primárně z řad domácností pro zvýšení jejich informovanosti a zájmu o možné úspory.
Navrhované řešení se liší od naprosté většiny dosavadních pilotních projektů, které byly do značné míry omezeny pouze na ověření možných efektů zavedení pokročilého měření u konečných zákazníků z řad maloodběratelů bez uplatnění dalších vhodných nástrojů a forem motivace, častokrát dokonce bez zájmu domácností o instalaci „chytrého elektroměru“.
Záměrem je využít souboru technických, informačních a ekonomických nástrojů a pobídek pro efektivní motivaci koncových zákazníků z oblasti maloodběru k úsporám energie při využití prostředků „inteligentní“ měřící techniky. Jeho základním principem je tak motivovat domácnosti k tomu, aby samy aktivně Ukázka displeje produktu Coracle, zobrazujícího spotřebu elektřiny v předešlém dni, tomu odpovídající výši nákladů a podíl jednotlivých dílčích spotřebičů na nich.
vyhledávaly a realizovaly opatření ke snížení spotřeby energie, v první fázi především elektrické.
Konečným cílem programu je pomoci při plnění národních závazků v oblasti snižování energetické náročnosti a omezování emisí skleníkových plynů.
Dosažené výsledky by pak mohly současně pomoci regulátorovi trhu při rozhodování, kdo a v jakém rozsahu má nést náklady na případné hromadné zavedení smart meteringu v budoucnu.


O jeho implementaci se v průběhu jara povedou intenzivní jednání se zástupci státní správy a energetických podniků.
Jedním z postranních výstupů pak má být i vývoj „inteligentního elektroměru“, který bude schopen nejen vzdáleného odečtu (a dalších dnes obvyklých funkcí charakteristických pro řešení typu AMM/AMI), ale také rozeznání dílčích oblastí spotřeby elektřiny.
Podobné řešení dnes vyvíjí např. společnost Oracle ve Velké Británii (viz obrázek).

Tomáš Voříšek, tomas.vorisek@svn.cz

Zdroj: Zprávy ze SEVEn

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů