Pátek, 19. dubna 2024

Dobít mobil? Mávnutím ruky

Dobít mobil? Mávnutím ruky
Představte si, že k dobití iPodu nebo mobilu vám nyní bude stačit vlastní tělo. Pohyb ruky, pár kroků, nebo dokonce jen tlukot srdce. Vědci z Technologického ústavu na Georgia University tvrdí, že to není nemožné. Na 237. shromáždění Americké chemické společnosti představili nanogenerátor a technologii, která převádí mechanickou energii těla na elektrickou.
"Náš výzkum je důležitý pro armádu, je možné jej využít pro monitorování životního prostředí, biomedicínu, ale také pro osobní elektroniku," předvídá o nové technologii šéf vědeckého týmu Zhong Lin Wang.
Vědci dokázali získat elektrickou energii z vibrací o nízkých frekvencích, jaké vytváří prostý pohyb těla, tlukot srdce nebo závan větru pomocí vodivého nanodrátu z oxidu zinečnatého. Drátky z tohoto materiálu jsou piezoelektrické, generují elektrický proud při "mechanickému stresu", vysvětluje Wang. Spojením mnoha nanodrátů a jejich současným ohýbáním podle něj vznikne dostatek elektrické energie k pohonu miniaturních zařízení a strojů.
Šířka a délka jeho vodivých drátků je jedna pětitisícina a jedna pětadvacetina šířky lidského vlasu. Vědci již ověřili, že snadno "rostou" na mnoha druzích povrchů, od kovů, keramiky přes polymery a také na vzduchu i ve vodě. Materiál, z něhož jsou utkány drátky, je navíc netoxický, nanogenerátor je tedy podle Wanga možné - samozřejmě to není aktuální dnes - implantovat pod kůži.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů