Pátek, 19. dubna 2024

Firmy se tlačí do seznamu na zateplování

Firmy se tlačí do seznamu na zateplování

V Česku se spustila zateplovací horečka. Stovky lidí včera přišly na pobočky fondu životního prostředí, aby požádaly o peníze z pětadvacetimiliardového balíku. Mezi nimi i Michael Koča a Petr Kubalík ze středně velké pražské stavební firmy.

Pro drobné stavaře je miliardový balík velkou výzvou. Lidé totiž nemohou podle pravidel dostat dotaci, pokud si dům zateplí svépomocí. Musí vycházet ze seznamu ministerstva.

"Chtěli bychom se do seznamu dostat, přišli jsme se ptát na podmínky. Neradi bychom něco zmeškali, je to velká příležitost. Pokud se to rozjede, určitě přijmeme další pracovníky," řekl včera v informačním centru ministerstva Michael Koča ze stavební firmy KMP.

V seznamu je nyní na patnáct set společností, další se ministerstvu a fondu životního prostředí hlásí. Musí doložit odborné certifikáty či registrace u profesních cechů. Přihlásit se mohou zdarma na stránkách projektu "zelená úsporám". Ze státního fondu už ale vyrazily první kontroly, které dávají pozor na to, zda stavaři při vyplňování žádostí nepodváděli.

Michaelu Kočovi se už do firmy chodí lidé ptát, zda s pomocí jeho firmy na dotace dosáhnou. "Nebude to ale jednoduché. Uspořit se musí asi čtyřicet procent energie, takže zateplení bude muset být poměrně velké, včetně izolací podlah a střechy. Ale podrobnosti teprve zjišťujeme," popsal podnikatel. Velký zájem lidí zaznamenali i na ministerstvu životního prostředí. Včera tam otevřeli informační centrum, jedním z důvodů byl právě zájem o dotace na zateplování. "Je tam asi padesát lidí. Všichni pracovníci centra jedou na plný výkon," hlásil krátce po desáté dopolední mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Webové stránky projektu dosáhly během dne návštěvnosti podobné, jako mají zpravodajské servery, čili desítek tisíc lidí. Rušno bylo i na regionálních pobočkách Státního fondu životního prostředí. V Karlovarském kraji se na zateplování ptala zhruba stovka lidí, stejně v Jihočeském či Královéhradeckém.

"Lidé se nejčastěji ptají na to, jaké mají splnit podmínky, aby na dotaci dosáhli. Setkáváme se s tím, že chtějí dotaci jen na výměnu oken či výměnu plynového kotle, což ale není podle regulí možné," popsala Zdeňka Kováříková, poradkyně infocentra ministerstva životního prostředí.

Zájemci o dotace musí počítat s poměrně velkým výdajem z vlastních kapes. Na celkové zateplení jednoho domu je to kolem čtvrt milionu korun. Z programu je ale možné čerpat i peníze na částečné zateplení či na novostavby v takzvaném pasivním energetickém režimu, to znamená domy s minimálním únikem tepla.

Dotace z balíku poputují i na solární kolektory, výměnu kotlů na uhlí, koks či mazut za tepelná čerpadla a kotle na biomasu. Před zateplováním musí mít hotový projekt od odborníků, kteří navrhnou, co a jak zaizolovat, aby konečný únik tepla z domu nebyl větší než povolují státní regule. K projektu musí mít lidé vyplněnou žádost. Podle ministerstva se už ale našli první spekulanti, kteří nabízejí, že za úplatu lidem žádost vyplní. "Není to ale potřeba, žádost je jednoduchá a zvládne ji vyplnit každý," řekl mluvčí Kašpar.

Dotace bude ministerstvo vyplácet čtyři roky, využít je může podle odhadů až 250 tisíc domácností.

Na dotace mohou dosáhnout jak lidé, tak bytová družstva vlastníků či soukromé firmy. Zateplování z programu "Zelená úsporám" se ale nevztahuje na panelové domy, pro ty má ministerstvo jiný fond.

Ekonomové předpokládají, že zateplování pomůže vytvořit či udržet na 30 tisíc pracovních míst.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů