Pátek, 19. dubna 2024

Bílý dům představil vizi energetické politiky

Bílý dům představil vizi energetické politiky

Podle prezidenta by do deseti let měly Spojené státy ušetřit více ropy, než teď dovážejí z oblasti Blízkého východu

Na své první cestě po USA od návratu ze zahraničněpolitických výprav po Evropě a Latinské Americe, se prezident Barack Obama včera vrátil na místo činu.

V Iowě, kde vloni v lednu svým triumfem v primárkách zahájil tažení za vítězstvím v prezidentských volbách, včera Obama přednesl vizi své energetické politiky. Časově to sladil se Dnem Země, aby podtrhl svůj základní důraz na obnovitelné zdroje energie.

"Nečelíme volbě mezi ochranou životního prostředí, nebo záchranou ekonomiky, je to volba mezi prosperitou a poklesem. Stát, který povede svět ve vytváření nových zdrojů čisté energie, bude zemí, která povede globální ekonomiku 21. století," uvedl Obama. Investice do moderních technologií, podpora čisté energie a opatření k energetickým úsporám jsou podle prezidenta jedinou možnou cestou k dlouhodobé ekonomické prosperitě USA.

Svůj projev Obama přednesl v malém městě Newton, kde se před tím z amerických prezidentů stavil jen Harry Truman. Iowa a konkrétně továrna v Newtonu, kde vyrábějí větrné elektrárny, ovšem byly velmi případným místem pro Obamův energeticko-ekologický apel.

Stát Iowa je hned za mnohem větším Texasem druhým největším producentem větrné energie v USA. Provoz v Newtonu navíc funguje s pomocí financí na rozvoj čisté energetiky, které Obamova administrativa uvolnila v rámci mohutného ekonomického stimulačního balíčku, který Kongres schválil letos v únoru.

Výrobna větrných turbín poskytla ve městě, kde nejsou žádné další pracovní příležitosti, místa lidem, kteří byli v roce 2007 propuštěni při zániku tamní továrny na elektrospotřebiče. Ze stimulačního balíčku využila firma peníze z kapitoly na přeškolování Američanů na takzvaná "zelená zaměstnání".

Obama včera oznámil, že v příštích deseti letech chce administrativa ročně uvolnit 15 miliard dolarů na podporu výroby energií z obnovitelných zdrojů. "Do deseti let by měla Amerika ušetřit více ropy, než teď dovážíme z oblasti Blízkého východu,"řekl.

Podle představ administrativy by měl do roku 2018 v USA jezdit 1 milion hybridních automobilů se spotřebou benzinu pětkrát nižší, než mají současné vozy s klasickými spalovacími motory. Celkem 10 procent energie by měly do roku 2012 pokrýt obnovitelné zdroje, do roku 2025 by to měla být čtvrtina veškeré spotřeby.

A Spojené státy by měly schválit systém obchodování s emisemi, což podle Obamy do "poloviny století sníží emise skleníkových plynů o 50 procent".

Většina těchto cílů by měla být zakotvena ve velkém energetickém zákoně, který chce Obama dostat od Kongresu k podpisu ještě v tomto roce.

Administrativa ale stojí nejen proti odporu republikánů, kteří tvrdí, že emisní zákon zvýší ceny energií a že jde v zásadě o nové zdanění. Musí překonat i obdobné pochyby některých demokratů.

AUTOR: Daniel Anýž

www.ihned.cz

/Od našeho zpravodaje z Washingtonu/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů