Pátek, 19. dubna 2024

Olympus myslí na ekologii

Olympus myslí na ekologii
Společnost Olympus otevře v Přerově v první polovině května nízkoenergetickou budovu třídy A, která splňuje nejpřísnější ekologické požadavky. „Jde o unikátní projekt, který o plné dvě třetiny snižuje energetickou náročnost objektu, což znamená redukci emisí oxidu uhličitého o 918 tun ročně. Autorem projektu je projektová, inženýrská a konzultační firma Tebodin Czech Republic,“ uvedl generální ředitel Petr Kůrka.

Budova, jež je od konce dubna ve zkušebním provozu, má trojitá skla, lokální tepelné čerpadlo, fotovoltaické články na střeše i na jižní části budovy. „Ty zajišťují nejen výrobu elektrické energie, ale i ohřev vody. Vše je doplněno silnou vrstvou izolační vlny o síle 260 milimetrů na střeše, respektive 150 milimetrů pod fasádou,“ doplnil šéf firmy.

Oproti klasickému řešení ušetří budova Olympusu každý rok 490 tun uhlí spálených v klasické tepelné elektrárně. „Tepelné ztráty se projektantům podařilo snížit o plné tři pětiny,“ dodal Kůrka.

Tebodin Czech Republic se zaměřuje hlavně na projektování výrobních hal, bytových a komerčních staveb, ale i nových výrobních technologií a postupů. Mezi jeho zákazníky patří Foxconn, Škoda Auto, Plzeňský Prazdroj, Shell Czech Republic, Spolchemie, Asahi Glass Company (dříve Glaverbel), Knauf Insulation nebo slovenské Duslo Šala.
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů