Sobota, 20. dubna 2024

Senátem prošla také novela o podnikání v energetice

Senátem prošla také novela o podnikání v energetice

Praha - Senát minulý týden schválil nová pravidla pro podnikání v energetice a nakládání s těžebním odpadem. Novela o podnikání v energetice stanoví míru kontroly nad energetickým trhem, vytváří prostor pro dohodu mezi odběratelem a dodavatelem a určuje, co je a není nelegální odběr. Těžařské firmy budou muset ukládat svůj odpad tak, aby neohrožovaly životní prostředí ani lidské zdraví. Senát přijal také vládní novelu umožňující zjednodušení posuzování fúzí, které nevyvolávají vážné obavy z narušení hospodářské soutěže. Všechny tři zákony nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Podle ministerstva průmyslu bude i nadále platit, že dodavatel obnoví dodávku elektřiny až poté, co zákazník uhradí vzniklou škodu. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman dnes ujistil, že samotné poškození plomby nebo elektroměru nebude znamenat řízení se zákazníkem o neoprávněném odběru. Podle zákona bude totiž nutné současně prokázat, že zákazník odebral víc elektřiny, než zaplatil.

Čunek varuje před sousedskými spory

Nová právní úprava postihu černých odběratelů ale vyvolala kritiku senátora a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Tomu vadí, že pokud se odběratel s dodavatelem chce soudit, může to trvat i rok, ale po celou dobu bude bez proudu. Čunek poukazoval na to, že elektroměr musí být přístupný a nezamčený a třeba znesváření sousedé si podle něj mohou vyřizovat účty tak, že jeden druhému poškodí elektroměr a pak ho udá.

Říman ale tuto úvahu odmítl s tím, že takové případy se v praxi nevyskytují. Distribuční firmy budou mít také nově povinnost zajistit jednotlivé části elektroměru proti neoprávněné manipulaci. Navíc budou muset pravidelně kontrolovat správnost měření.

Novela navyšuje odpovědnost za jadernou škodu za každou nehodu u jaderných elektráren ze šesti na osm miliard korun. Vzrůst má i státní záruka za škody způsobené jadernými elektrárnami ze šesti na osm miliard korun.

Senát odhlasoval i úložny odpadu a podnikové fúze

Novela zákona o těžebním odpadu ukládá provozovatelům úložných míst, aby vypracovali plány pro nakládání s odpady. O jejich schválení budou žádat Český báňský úřad, při těžbě rašeliny to bude ministerstvo zemědělství. Ministr Říman již dříve odhadl, že každou těžební organizaci přijdou nové povinnosti jednorázově na 100 tisíc korun.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů