Pátek, 19. dubna 2024

Soběstačné budovy

Soběstačné budovy
Firma Johnson Controls pomáhá stavět administrativní budovu s energeticky soběstačným vytápěním a nulovým odběrem ze sítě. Průkopnický HVAC systém přispívá k nulovým emisím oxidu uhličitého.

Společnost Johnson Controls navrhla a instalovala unikátní HVAC systém a jeho řízení pro nové ústředí firmy Integrated Design Associates (IDeAs). Toto inovativní řešení na bázi tepelného čerpadla umožní energeticky soběstačné vytápění a rovněž přispěje k tomu, že dům nebude zatěžovat životní prostředí emisemi oxidu uhličitého.

Rekonstruovaná budova, která dříve sloužila jako pobočka banky, nebude ze sítě odebírat žádnou elektrickou energii.

Tepelné čerpadlo

Efektivní tepelné čerpadlo zajišťuje oběh buď teplé, nebo studené vody betonovou podlahou, čímž podle ročního období dochází k sálavému vytápění nebo ochlazování. Solární panely na střeše zajišťují elektřinu pro všechny systémy a zařízení v budově. "Tepelné čerpadlo funguje od poloviny srpna a během veder se nám postaralo o chladné a příjemné pracovní prostředí," uvedl David Kaneda, ředitel IDeAs. "Tento energeticky účinný systém nám pomůže dosáhnout náš cíl: energetickou soběstačnost."

Úsporné osvětlení

K dalšímu snížení spotřeby elektřiny využívá dům střešní světlíky v kombinaci s energeticky účinným osvětlením, doplněné vysoce účinnými okny.

Za slunečného kalifornského dne vypnou senzory většinu osvětlení budovy, aby se snížila energetická spotřeba.

"Tento projekt je zářným příkladem toho, co je možné, když se používají řešení a technologie dneška ke stavbě budov, které skutečně nastavují standard energetické účinnosti," uvedl Clay Nesler, viceprezident pro globální energii a udržitelný rozvoj u firmy Johnson Controls.

Návratnost

Kanedova firma pomáhá architektům navrhovat energeticky účinnější budovy. U své nové budovy tedy šla sama příkladem. "Všechny použité technologie jsou dnes běžně dostupné," líčí Kaneda.

"Jistě, některé jsou zpočátku dražší, ovšem z dlouhodobého hlediska se tyto inovace zaplatí díky podstatným úsporám elektrické energie. A samozřejmě minimalizovat následky na životní prostředí je jen správné."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů