Pátek, 29. března 2024

Zelené kanceláře

Zelené kanceláře
Pojem inteligentní budova se stále častěji dostává mezi kritéria firem, které hledají nová sídla. Jde o stavby, jež nabízejí moderní pracoviště a zároveň šetří náklady na energii. V době hospodářského útlumu může mít tento postoj i ekonomický přínos - kdo má na dražší ekologicky přijatelnou budovu, je dostatečně silný, a proto i vhodný jako obchodní partner.
Jako příklad inteligentní budovy může sloužit Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem od světově proslulého architekta Normana Fostera nebo Dubai Towers od Wernera Sobeka. V Česku chystá nový ekologicky přijatelný projekt Main Point společnost PSJ Invest.

Main Point zchladí Vltava

Žádné ostré úhly, ale zaoblený plášť desetipodlažní kancelářské budovy Main Point Karlin navrhl architektonický ateliér DaM proto, aby všechny kanceláře měly dostatek prostoru i přirozeného světla.
"Atrium uvnitř objektu vymezuje využitelný prostor tak, že všechny kanceláře přiléhají k plášti budovy a přitom nejsou hlubší než pět a půl metru. Mají proto přirozené osvětlení," vysvětluje Martin Jaroš, šéf developerské společnosti PSJ Invest.
K minimální tepelné náročnosti objektu přispívají profily trojúhelníkového průřezu vedle úzkých oken. Ráno pomáhají teplo akumulovat, přes poledne stíní, k večeru pomáhají vytápět budovu. Její chlazení nemají zajišťovat aparatury s chemickými prostředky, ale vltavská voda, která má proudit přímo pod objektem. Stavbu za miliardu korun chce společnost PSJ Invest zahájit ještě letos.

Zeleni fandí ČSOB i Olympus

Main Point není první ekologicky přijatelnou budovou. Vzduch odebíraný nad hladinou Vltavy ochlazuje například také objekt Danube House vedle Hlávkova mostu v Praze.
Pověst inteligentní kancelářské budovy získalo i nové sídlo ČSOB v Radlicích a nejnověji sídlo firmy Olympus v Přerově.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů