Úterý, 23. dubna 2024

Sasko investuje v Česku do solární energie

Sasko investuje v Česku do solární energie

Při příležitosti Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI se uskutečnil v Kongresovém centru workshop životní prostředí Sasko-Česká republika. Pořadatelem byla Česko-německá obchodní komora. Oficiální účast na veletrhu má Svobodný stát Sasko a jeho firmy ve společném stánku v pavilonu B.
Jürgen Staupe, tajemník ministra životního prostředí a zemědělství Saska připomněl, že mezi Českem a Saskem se táhne 450 kilometrů dlouhá hranice, která oba státy spojuje. „Dlouhá společná hranice i celková tradiční blízkost obou zemí vede k tomu, že Česká republika je v současnosti nejdůležitějším obchodním partnerem Saska. Obrat vzájemného obchodu nyní činí čtyři miliardy eur. Velmi těsná je spolupráce v oblasti ekologie a životního prostředí,“ uvedl tajemník. V této souvislosti řekl, že existují už několik let společné projekty, například čistírna odpadních vod ve Varndsdorfu nebo Národní park Sasko-české Švýcarsko. Také v oblasti protipovodňové ochrany existuje velmi těsná spolupráce, která se prohloubila zejména po povodních v letech 2002 a 2006.

„Spolupráce probíhá i v oblasti nových technologií a obnovitelných energií, příkladem může být fotovoltaická elektrárna v Hodonicích, kterou po prohlídce veletrhu navštívím,“ konstatoval Staupe. Za posledních dvacet let Sasko udělalo velmi mnoho v oblasti životního prostředí, jde především o ochranu vod, ovzduší, o sanace starých zátěží například ze starých dolů apod. „Díky tomu jsme nashromáždili opravdu velký objem znalostí a zkušeností a o ně se můžeme podělit na veletrhu Watenvi na společném stánku Saska,“ dodal.

Dnešní workshop se týkal především ochrany vod, ochrany proti povodním a ochrany klimatu. Podle něho pro Sasko je to odvětví vůbec s největším rozvojem, v roce 2007 zaznamenalo nárůst dokonce o 17 procent a trend neustává. Péče o životní prostředí už dávno není otázkou národní, ale záležitostí mezinárodní a je třeba, aby se na tom podílely všechny země společně.

Německé podniky působící v regionu střední a východní Evropy zvolily už počtvrté za sebou Českou republiku za nejatraktivnější zemi pro investory. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnily Německé zahraniční hospodářské komory v 18 zemích regionu střední a východní Evropy za účasti téměř 900 německých firem z oblasti průmyslu, obchodu a služeb.

Zástupci německých firem tvrdí, že význam a tržní potenciál obnovitelných energií, především solární energie v ČR stále roste. Pro dosažení cílů stanovených společenstvím pro výrobu elektrické a tepelné energie z obnovitelných zdrojů je nutné provést v ČR ještě celou řadu opatření. Německo v tomto směru zaujímá přední pozici v Evropě. Cílem Česko-německé obchodní a průmyslové komory je podporovat německé podniky zabývající se fotovoltaikou a solární termikou při vstupu na český trh a umožnit jim tak dlouhodobé působení u nás. Podporuje se tak i používání technologií, které jsou šetrné ke zdrojům a životnímu prostředí. ČNOPK už zprostředkovala více než 80 bilaterálních obchodních rozhovorů, což dokumentuje současný boom trhu se solární energií v ČR. Od letošního roku jsou velmi zvýhodněné rámcové podmínky i pro výrobu tepelné energie z obnovitelných zdrojů. ČNOPK je se zhruba 540 členy největší zahraniční hospodářskou komorou v ČR.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů