Pátek, 29. března 2024

Malé jaderné reaktory jsou v Česku zatím spíše sci-fi

Minireaktory nejsou žádnou novinkou, v 60. a 70. letech minulého století na nich vědci pracovali. Jejich provoz byl však drahý. Nyní se některé firmy k nápadu vracejí.
Malé jaderné reaktory jsou v Česku zatím spíše sci-fi
V České republice jsou statisíce domácností napojeny na centrální zásobování teplem většinou z výtopen spalujících plyn, těžký topný olej nebo uhlí, které je v současné době značně nedostatkovou surovinou. Cena tepla je přitom důležitou částí rozpočtu jednotlivých domácností, právě tak jako cena elektřiny.

Se zajímavým projektem v tomto směru přichází americká společnost Hyperion Power Generation která nedávno oznámila, že od roku 2013 bude vyrábět a prodávat mobilní jaderné minielektrárny, které se uplatní zejména v oblastech s nedostatečně rozvinutou infrastrukturou.

Minireaktory nejsou žádnou novinkou, v 60. a 70. letech minulého století na nich vědci pracovali. Jejich provoz byl však drahý. Nyní se některé firmy k nápadu vracejí.

RYCHLE POUŽITELNÉ

Jde o velmi ambiciózní projekt společnosti vzniklé teprve před dvěma lety. Ta hodlá komerčně využít výsledků vývoje a výzkumů v Los Alamos National Laboratory. V těchto renomovaných laboratořích výzkumníci vyvinuli nový zdroj elektřiny s názvem Hyperion Power module - miniaturní štěpný reaktor, který lze přepravovat vlakem, nákladním automobilem nebo lodí a rychle uvést do provozu na určeném místě. Pro srovnání, "tradiční" jaderné elektrárny potřebují více než deset let, než dodají do sítě první elektrický proud.

Aby se minireaktory dostaly do praxe, musí prokázat, že jsou bezpečné a ekonomické. Malé kompaktní jednotky mají podle společnosti Hyperion Power Generation pracovat s jednou náplní jaderného paliva nepřetržitě až 10 let téměř bez údržby a jakéhokoliv zásahu. Tím se předejde možným chybám obsluhy, ale i případné nehodě. Zneužití má zabránit zapečetění modulu, ale i kdyby byl modul otevřen, jaderné palivo bude okamžitě ochlazeno. Palivo nelze zneužít k výrobě atomové pumy, protože by muselo být dále obohaceno. Reaktory, moderované, vodíkem a chlazen draslíkem, mohou být sdružovány k produkování většího množství energie. Společnost má záměr postavit továrnu na jejich výrobu v Novém Mexiku.

SPOLEHLIVÉ A ŠETRNÉ

Minireaktor v ceně od 25 do 30 milionu dolarů má mít elektrický výkon 30 MW a kromě toho bude dodávat ještě asi 70 MW tepelné energie, což jsou výkony dostatečné pro zásobování asi 20 tisíc domácností. Počítá se s tím, že zařízení budou sloužit jako zdroj energie pro osídlení v místech s méně rozvinutou infrastrukturou, kde by bylo nákladné budovat dálková vedení od velkých elektráren. Poslouží také k energetickému zajištění činnosti v odlehlých oblastech nebo k zásobování vojenských základen.

Společnost Hyperion Power Generation tvrdí, že se minielektrárny stanou nejjistějším, nejspolehlivějším a z hlediska životního prostředí nejméně škodlivým zdrojem energie.

Modul se vrátí po osmi až deseti letech do výrobního závodu k opětnému naplnění. Odpad o velikosti fotbalového míče převezme Hyparion zpět a postará se o jeho likvidaci. Firma počítá s dodávkami produktu do celého světa, a to ve výši zhruba 4000 kusů. V současnosti již má i konkrétního zájemce, investiční skupinu TES Group. Potenciální klient se zajímá o nákup šesti miniaturních jaderných reaktorů pro své projekty v Evropě a na Blízkém východě. Pokud budou projekty úspěšné, TES zvýší počet objednaných reaktorů až na 50 kusů.

"MINI TEMELÍN" JEN TAK NEBUDE

Českým adeptem na využití jaderného minireaktoru, s potenciálem zásobovat teplem a elektřinou potřebný počet obyvatel, je (nejen) Jablonec nad Nisou. Jeho instalace by pro město znamenala levnější, hlavně ale "vlastní" elektřinu. Také by odpadla otázka, jak docílit, aby cena tepla nebyla závislá na proměnlivých cenách plynu či těžkého topného oleje. V neposlední řadě by se teplovyrábělo současně s elektřinou a to bez oxidu uhličitého a vzniku skleníkového efektu.

K tomu, aby takový minireaktor mohl být použit v ČR, musí splnit přísná bezpečnostní kriteria a získat povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Vydání potřebného povolení může ale trvat 5-10 let. Malý jaderný reaktor tedy není pouhým snem, jeho realizace je však zřejmě možná až po roce 2020.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů