Čtvrtek, 28. března 2024

Energie pro planetu Země

Energie pro planetu Země
Čistý přírůstek lidstva činí kolem 200 000 osob denně. Kdo nevěří, ať si klikne na webovou adresu http://www.math.berkeley.edu nebo www.census.gov

(Mimochodem, asi před patnácti lety, kdy jsem začal přednášet svůj „Energetický slabikář“, činil čistý přírůstek lidské populace kolem čtvrt milionu denně. Tenkrát jsem však toto číslo musel dolovat z nesnadně přístupných statistických ročenek a získával ho s několikaletým zpožděním.)

Na obyvatele naší planety je v průměru instalován výkon elektrárny necelé 2 kW. (Nejvyspělejší země se mohou „pochlubit“ instalovaným výkonem kolem 15-17 kW, nejchudší země kolem 0,1 kW).

Energie je přitom spotřebována na naší planetě krajně nerovnoměrně: velice hrubě se dá říct, že bohatší čtvrtina obyvatelstva spotřebovává tři čtvrtiny energie.

Pro pouhé zachování tohoto krajně nespravedlivého a neudržitelného využívání energie by tedy bylo zapotřebí instalovat denně výkon 2 kW x 200 000 = 400 000 kW, tedy jinými slovy 400 MW(e). Připomínám, že jeden temelínský reaktor má výkon 1000 MW(e).

Jinými slovy, k zachování onoho krajně nespravedlivého energetického statu quo by bylo nutné globálně uvádět do provozu jednu temelínskou tisícovku každých 60 hodin!

Existuje alternativa: nahradit jaderný tisícimegawattový reaktor větrnými elektrárnami. Stačilo by pouze

4000 – 5000 větrných elektráren s výkonem 1 MW(e).

60 hodin je 3600 minut. Aby se nezhoršovala dnešní výbušná nerovnováha ve spotřebě energie (a Hrubý Národní Důchod je úměrný spotřebě energie!), muselo by lidstvo uvádět do provozu jednu větrnou elektrárnu s výkonem 1MW(e) nejméně každou minutu. Podotknu, že taková větrná elektrárna – včetně vrtule – je vysoká asi jako dvě petřínské rozhledny!

Aby si však větrné elektrárny navzájem „nekradly“ vítr, musí stát jedna od druhé nejméně 100 m. Vejde se jich tedy na čtvereční kilometr maximálně 100. Můj bystrý čtenář si udělá závěr, že by lidstvo muselo každou půldruhou hodinu vystavět větrné elektrárny na ploše jednoho čtverečního kiloometru.

Můj shovívavý čtenáři, který jsi dočetl tento krátký fejetónek až do tohoto místa, nebudu Tě dále trápit. Je zřejmé, že se lidstvo neobejde bez výstavby dalších jaderných bloků a že se ta bohatší čtvrtina lidstva bude muset pořádně zamyslet nad tím, jak radikálně změnit svou energetickou nenažranost a začít energií pořádně šetřit.

6. června 2009

Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů