Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ a jeho pozice na trhu

ČEZ a jeho pozice na trhu
Společnost ČEZ se vyjádřila ke komentáři Jiřího Pšeničky Pod nadvládou dynastie Romanovců z týdeníku Ekonom č. 22/2009.

Komentář se dá shrnout jednoduše - nelíbí se mi ČEZ. Což je legitimní, ale "fakta", o která se opíráte, dost často nesedí. Nemluvme o monopolu tam, kde má největší firma na trhu podíl nižší než 50 procent. ČEZ je ve své vlastní zemi vystaven silné konkurenci.
Pokud byste mluvil o trhu výroby, pak je zde podíl vyšší, ale daný pouze efektivností ČEZ. Není problém dovézt více než polovinu elektřiny u nás spotřebovávané, ale povětšinou dražší. Domácí výrobci mimo ČEZ jsou schopni dodat více než 40 procent.
Je zásluhou ČEZ, že před otevřením trhu s elektřinou v Evropě byly ceny elektřiny v České republice nižší než v Německu. Naopak není vinou ČEZ, že ve sjednocené Evropě se ceny elektřiny na společném trhu sbližují. Dnes se skutečně elektřina na trhu nejen v Německu, ale i v ČR obchoduje levněji než loni, a proto také domácnosti a další zákazníci budou příští rok platit nižší cenu za elektřinu než letos.
Tato jistá setrvačnost a časový posun cen může někoho mást, ale to, co se dnes jeví jako nevýhoda, bylo před rokem pro zákazníky obrovskou výhodou.
Která firma by se Vám líbila na místě ČEZ? Možná E.ON, EDF, RWE, ENEL nebo jiná velká energetická skupina? Tak to prostě v současné energetice je, že hlavními hráči jsou velké společnosti. Trhem není území jedné malé země, ale celá Evropa.
Model ČEZ Česku závidí nejedna země, která v privatizaci svou energetiku rozdělila a prodala strategickým investorům nebo nechala v rukách menších vlastníků.
I v těchto zemích dochází k opětovnému sjednocování malých energetik, protože jinak nemohou společnosti obstát v konkurenci větších firem. Nicméně stát (= občané) si v nich už nesáhne na žádné dividendy.
Povzdechl jste si nad nerealizací modelu, který však byl třeba v Polsku uskutečněn.
Model, který oplakáváte, tedy rozdělení ČEZ na více energetik, prohrál na celé čáře. O nutnosti sjednocení polské energetiky je již rozhodnuto a vládní materiály citují ČEZ jako vzor. Malé podniky neměly finance na investice do rozvoje ani na ekologická opatření. Například polská elektrárna Skawina se dočkala odsíření až loni, tedy až se vstupem ČEZ. Jen pro připomenutí, v Česku byly elektrárny odsířeny před deseti lety.

AUTOR: Ladislav Kříž
mluvčí společnosti ČEZ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů